17 aug 2023

Last van een muggenplaag? Zo kom je er vanaf!

tips

Een muggenplaag kan een ware nachtmerrie zijn. Je ontspannende nachtrust wordt verstoord door gezoem en jeukende beten. Voordat je het weet lig je weer uren wakker. Gelukkig zijn er effectieve maatregelen om deze hinderlijke insecten te bestrijden. Ben jij benieuwd wat je kan doen om muggenplagen te voorkomen? Lees dan snel verder, want wij vertellen jou hoe je er vanaf komt. 

  1. De muggenplaag
  2. Waarom ben jij altijd het slachtoffer?
  3. Muggen verjagen!

De muggenplaag

Wanneer het vochtig en warm weer is, wordt de kans op muggenplagen steeds groter. Dit komt doordat de vrouwelijke muggen hun eitjes in het water leggen en tijdens warme weersomstandigheden komen deze eitjes uit. In Nederland komen 35 soorten muggen voor. Slechts een klein deel van die muggen zorgt voor overlast. De mannetjes zijn niet de boosdoeners, alleen vrouwelijke muggen steken. Je hebt je ogen nog niet gesloten en je hoort al gezoem. En hoppa, je doet het licht aan om deze mug te vangen. De hele nacht ben je bezig om de muggen te raken, maar het lijkt wel alsof er voor iedere gevangen mug er steeds meer terugkomen. 

Waarom ben jij altijd het slachtoffer?

Komt het door de lamp die je hebt aan laten staan, terwijl het raam openstond? Misschien komt het door de geur van je parfum of aftershave? Niets van dat alles. Muggen komen niet op licht af. Sterker nog, muggen houden eigenlijk helemaal niet van licht. Dit is dus een fabel. Muggen komen juist af op je lichaamsgeur en de lucht die je uitademt. Een vrouwelijke mug kan de koolstofdioxide, die wij tijdens onze verbranding uitademen, ruiken. Dit is daarom ook de reden waarom muggen vaak rond je gezicht zoemen.

Muggen verjagen! 

Muggen zijn vaak een enorme bron van irritatie tijdens warme zomeravonden en -nachten. Het zoemende geluid in je oor en jeukende bulten achteraf kunnen je plezier bederven. Gelukkig zijn er verschillende methoden om muggen op een natuurlijke en effectieve manier af te weren. Hieronder hebben we de beste manieren om grote groepen muggen op afstand te houden, opgeschreven. Zo kun je ongestoord genieten van je zomeravonden en -nachten. 

1. Anti-muggenspray

Wil je ‘s nachts lekker kunnen slapen, zonder zoemende muggen om je hoofd? Gebruik in dat geval de KB Vliegen & Muggen Spray. Met deze spray maak je een eind aan deze vervelende zoemende insecten. Spuit vanaf het midden van de kamer naar de vier bovenhoeken in de ruimte. Houd hierbij minstens 50 cm afstand van de wand. Houd de deuren van de ruimte dicht. Na tien minuten mag je de kamer weer betreden om deze goed te luchten. Zo kan jij snel weer terug naar dromenland. 

2. Planten, een duurzame optie

Muggen houden niet van bepaalde planten. Denk aan lavendel, citroengras, munt, rozemarijn en kattenkruid. Door het gebruik van oliën gemaakt van deze planten word je minder aantrekkelijk voor muggen. Je kan er ook voor kiezen om deze heerlijk ruikende planten op je terras neer te zetten om de omgeving minder aantrekkelijk te maken.

3. Blokkeer de ingang voor muggen

Muggen krijgen toegang tot jouw huis door ramen en deuren. Wanneer je horren voor de ramen en deuren plaatst, wordt de kans dat er muggen binnenkomen steeds kleiner. 

4. Airconditioning

Muggen houden niet van een koude omgeving, daarom zorgt airconditioning of een ventilator ervoor dat muggen op een afstand blijven. Daarnaast hebben ze moeite met vliegen in de sterke luchtstroom.

5. Schone dakgoot

Doordat vrouwelijke muggen hun eitjes in water leggen tijdens warme weersomstandigheden, is het slim om je dakgoot schoon te maken. Zorg er ook voor dat het water na een regenbui weg kan lopen in de goot. Verwijder verder al het stilstaande water uit lege plantenpotten, gieters en emmers op het terras of balkon.

Tip: Wil jij muggen op een pesticidevrije wijze bestrijden? Gebruik dan KB Vliegen & Muggen Spray Pesticidevrij. De spray bevat geen pesticiden, maar omsluit de mug, zodat deze geen kant meer op kan en uiteindelijk sterft.

Met deze voorzorgsmaatregelen ga jij weer lange, uitgeruste nachten tegemoet en zul je geen last meer hebben van jeukende bulten.

Wil je meer lezen over het voorkomen, herkennen of bestrijden van andere insecten zoals vlooien, kakkerlakkenmierenvliegenzilvervisjes of wespen? Of heb je last van knaagdieren, zoals muizen of ratten? Bekijk dan hier al onze blogs.    

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer