28 feb 2020
Herken, voorkom en bestrijd vlooien in huis
tips

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende insecten die veel overlast kunnen veroorzaken voor jou en jouw huisdier. Vooral binnenshuis heb je vaak last van vlooien als ze eenmaal aanwezig zijn. Is jouw huisdier continu aan het krabben of ervaar jezelf jeuk? Dan is de kans groot dat je in huis last hebt van vlooien. Het bestrijden van deze insecten is dan zeker aan te raden. Hier zijn verschillende producten voor, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. Lees verder om tips te ontdekken voor het bestrijden van vlooien in huis.

Over vlooien

Vlooien zijn ongeveer één tot drie millimeter groot en donkerrood van kleur. Vanwege hun krachtige springpoten kunnen ze zich makkelijk en erg snel verplaatsen van de ene naar de andere plek. Vlooien voeden zich met het bloed van warmbloedige dieren met een vacht of veren. Vlooienbeten zijn het gevolg en die zijn erg vervelend voor je huisdieren. De beten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken en zelfs een vlooienallergie. Des te belangrijker dus om vlooien op tijd aan te pakken.

De oorzaak van vlooien in jouw huis

De meest voorkomende oorzaak van vlooien in huis is een huisdier. Vlooien kunnen namelijk erg makkelijk van het ene naar het andere dier worden overgebracht. Het komt echter vaker voor dat ze op honden en katten springen die buiten lopen tijdens het uitlaten. Wanneer het huisdier weer binnenkomt, heeft het ook vlooien binnengebracht. Vlooien leggen in huis eitjes op de grond, waarna de larven wegkruipen naar kieren en gaten. Larves ontpoppen zich tot een vlo en wachten tot het huisdier voorbij loopt om er vervolgens op te springen. Daarna herhaalt het proces zich weer als er niets aan gedaan wordt.

Herken vlooien

Je herkent de aanwezigheid van vlooien in jouw huis op verschillende manieren. Het snelst zul je de aanwezigheid ontdekken door het gedrag van jouw huisdier. Wanneer jouw huisdier zich continu krabt, is de kans groot dat er vlooien zijn. Vlooien zijn vaak te vinden op de achterpoten van het huisdier. Om vlooien op jouw huisdier te ontdekken is het gebruik van een vlooienkam erg handig.

Vlooien verraden zich ook door hun eigen gedrag. Vlooien verplaatsen zich namelijk door te springen, waardoor ze natuurlijk een stuk sneller opvallen. Een andere teken waar je de aanwezigheid van vlooien aan herkent is aan vlooienuitwerpselen in de mand van jouw viervoeter.

Symptomen

Symptomen die erop duiden dat jouw huisdier last heeft van vlooien, zijn onder meer krabben en rusteloosheid. Een gevolg van vlooien bij veel honden en katten is haaruitval en korstjes op de huid, vooral op bij de achterpoten en boven de staart. Wanneer een hond of kat gebeten wordt door een vlo kunnen ze vaak opspringen. Tijdens de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Hierdoor wordt jeuk jeuk en irritatie veroorzaakt, wat weer krabben, bijten en overmatig poetsen tot gevolg heeft.

Bij een vlooienplaag kunnen vlooien het ook op het bloed van mensen munten. Mensen kunnen bij een beet last krijgen van kleine jeukende rode bultjes.

Voorkom een vlooienplaag

Het voorkomen van een vlooienplaag is niet erg makkelijk, maar er zijn wel verschillende manieren om de plaag te beperken en te bestrijden. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om regelmatig te stofzuigen, met name de moeilijk bereikbare plekken. Zo zuig je vlooien, larven en eitjes op, ook op de beschutte plekken waar de vlooien zich vaak schuil houden. Vergeet niet om na het stofzuigen de stofzuigerzak direct weg te doen. Vlooien kunnen zich ook in deze zak namelijk blijven ontwikkelen.

Naast de vacht van jouw huisdier zoeken vlooien ook graag tapijten, manden en dekens op. In veel gevallen komen daar ook de eitjes in terecht. Door alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt, te wassen en daarna in de droger te stoppen, worden de eitjes, larven en vlooien gedood.

Wanneer u parket, laminaat, pvc of tegels in huis heeft, kunnen de eitjes zich niet meer in uw vloer nestelen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om vlooien uit huis te houden en een vlooienplaag te voorkomen.

Bestrijdingsproducten tegen vlooien

Heb je toch last van vlooien in jouw huis? Gebruik de KB Home Defense Mieren en Kruipend Ongedierte Spray. Spuit op een afstand van ongeveer 20 centimeter over de te behandelen plek. Het middel blijft vier tot zes weken na de bespuiting werkzaam.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[tags]=vlooien-in-huis

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=tips
27 maart 2020
tips
Motten in huis? Dit kun je doen
26 maart 2020
tips
5 tips om fruitvliegjes te bestrijden
24 maart 2020
tips
Wespennest ontdekt? Dit moet je doen!