22 mei 2023

Gifvrij van insecten af? Zo doe je dat

tips

Verschillende insecten veroorzaken elk op hun eigen manier overlast. Van muggen die je al zoemend uit je slaap houden tot vliegen die je picknick verstoren door op je eten te landen. Veel mensen denken vaak als eerste aan het gebruik van pesticiden om deze plaaginsecten te bestrijden, maar er zijn ook gifvrije oplossingen beschikbaar die zowel effectief als veilig zijn voor mens en milieu.

Vroeger was er weinig keuze wanneer je snel af wilde van insecten. Uiteraard bestonden er voor sommige insecten al enkele pesticidenvrije producten zoals vliegmeppers, vallen, plakstoffen of lokstoffen. Tegenwoordig zijn er steeds meer pesticidevrije of gifvrije producten op de markt. Deze producten zijn ideaal voor gebruik in huis, omdat hiermee geen gifstoffen vrijkomen in een relatief gesloten ruimte waar mensen of huisdieren deze weer kunnen inademen. 

  1. Muggen
  2. Vliegen
  3. Fruitvliegjes
  4. Kruipende insecten: mieren, kakkerlakken, vlooien en bedwantsen
  5. Wespen
  6. Zilvervisjes
  7. Waarom kiezen voor pesticidevrije insectenbestrijding?

Muggen

Een bekend gifvrij product tegen muggen is natuurlijk de muggenlamp, die werkt door middel van UV-licht. Dit licht trekt de muggen aan en vangt ze vervolgens op in een opvangbakje. Als je in de zomermaanden niet met een paar muggen, maar een ware plaag te maken hebt, is een UV-lamp vaak onvoldoende als je niet wakker wilt worden vol muggenbeten. Met de KB Vliegen & Muggen Spray Pesticidevrij ben je met een keer sprayen af van de zoemende muggen om je heen. In plaats van te werken met pesticide, legt de spray een laagje rondom de mug. Deze zal uit de lucht vallen en kan dan niet meer bewegen. Door nogmaals te sprayen schakel je de mug volledig uit.

Door horren te plaatsen maak je het moeilijker voor muggen om je huis binnen te komen. In dit geval is voorkomen beter dan genezen. Uiteraard werken deze horren ook tegen andere insecten zoals vliegen of wespen.

Vliegen

Vliegen in huis kunnen buitengewoon vervelend zijn. Niet alleen het gezoem kan als storend worden ervaren, maar hun aanwezigheid is onhygiënisch. Zeker wanneer zij op etenswaren of oppervlakten landen. Met de KB Vliegen & Muggen Spray Pesticidevrij ga je de strijd tegen vliegen aan. De spray kan zowel binnen- als buitenshuis worden ingezet. 

Naast het gebruik van de KB spray zijn KB Vliegenvangers jouw ideale plakkerige bondgenoot. Zodra de vlieg op de plakstrip landt, zit deze vast. Kortom, je hebt niet langer last van vliegen in huis. Vliegen die de plakstrip weten te ontwijken worden met de spray alsnog uitgeschakeld.

Fruitvliegjes

Een fruitvliegjesplaag is moeilijk aan te pakken vanwege hun snelle voortplanting. Ze lijken gedurende de zomer altijd aanwezig te zijn en zorgen vooral in de keuken voor grote problemen. Ze zijn klein en moeilijk te vangen, en ze zwermen rond onze etenswaren en drankjes, waardoor er snel onhygiënische omstandigheden ontstaan. Het is daarom belangrijk zo snel mogelijk in te grijpen. Gelukkig kan dit op pesticidenvrije wijze met de KB fruitvliegjesval. Deze plaats je simpelweg naast de plek waar de vliegjes zich bevinden. In het geval van een plaag wordt aangeraden 3 vallen per 10m2 te plaatsen.

Kruipende insecten: mieren, kakkerlakken, vlooien en bedwantsen

Kruipende insecten zoals mierenvlooienkakkerlakken en andere kruipende insecten kunnen een groot probleem vormen in huis. Je krijgt vaak niet alleen direct al de kriebels als je naar ze kijkt, maar ze kunnen ook schade aanrichten in huis of zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Met de KB Mieren & Kruipend Ongedierte Spray Pesticidevrij reken je direct af met deze insecten wanneer je ze in huis tegenkomt. Vooral bij mieren is het extra belangrijk dat er snel wordt ingegrepen. Zodra verkenners doorgeven dat er binnen iets lekkers te halen valt, volgen er snel meer mieren. Door de spray in te zetten wanneer je mieren tegenkomt in huis kan je een plaag stoppen voordat deze ontstaat. 

De spray legt een laagje rondom de insecten, of dit nou mieren, kakkerlakken of vlooien zijn, en schakelt deze uit. Door nogmaals te sprayen is dit insect je niet langer tot last.

Gifvrije bestrijding van insecten werkt net zo goed als de gifhoudende alternatieven en is daarnaast ook nog eens een stuk veiliger bij gebruik binnenshuis. 

Wespen

Wespen staan bekend om hun stekende gedrag en dat maakt ze erg vervelend. Hun aanwezigheid kan buitenactiviteiten, zoals picknicks of barbecues, flink verstoren. Wespen zijn niet alleen hinderlijk, maar hun steken kunnen ook pijnlijk en potentieel gevaarlijk zijn, vooral voor mensen met allergieën. Bovendien hebben wespen de neiging om agressief te worden als ze zich bedreigd voelen, waardoor ze nog angstaanjagender worden. Om wespen uit huis te houden is het plaatsen van KB stootvoegroosters (verkrijgbaar in twee formaten) een ideale oplossing. Door gaten tussen de stenen weten ze soms een weg naar binnen te vinden. In het ergste geval vinden ze daar een fijne plek voor hun nest. Met het plaatsen van een hor voorkom je dat deze geel-zwarte insecten naar binnen vliegen als je in de zomer wat frisse lucht binnenlaat.

Buiten is de KB Wespenval een uitkomst. De wespen vliegen in de val doordat ze gelokt worden door de geur van de vloeistof. Vervolgens kunnen ze er niet meer uit, waardoor het aantal wespen in je tuin afneemt.

Zilvervisjes

Zilvervisjes kunnen een ware nachtmerrie zijn. Deze kleine, zilverkleurige insecten gedijen goed in vochtige omgevingen en voeden zich met materialen zoals papier, stof en lijm. Ze kunnen schade veroorzaken aan boeken, documenten, foto’s en andere waardevolle voorwerpen. Het bestrijden van zilvervisjes kan een uitdaging zijn, omdat ze zich weten te verstoppen in kleine kieren en scheuren. Met de KB Zilvervisjesval pak je het probleem gifvrij aan. Zodra de zilvervisjes de val betreden, blijven zij hier aan vastzitten. Door deze naast kieren of openingen te plaatsen waarvan je vermoedt dat zich hier een nest bevindt, pak je het probleem bij de bron aan.

Waarom kiezen voor pesticidevrije insectenbestrijding?

Het gebruik van gifvrije oplossingen voor insectenbestrijding is niet alleen veiliger voor het milieu en onze gezondheid, het helpt ook bij het behoud van de biodiversiteit. Pesticiden kunnen namelijk niet alleen de insecten treffen waarvoor ze bedoeld zijn, maar de actieve stoffen kunnen ook terechtkomen bij nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Deze spelen een belangrijke rol in het bestuiven van planten en het in stand houden van ecosystemen.

Het kiezen van gifvrije oplossingen voor insectenbestrijding is dus niet alleen goed voor ons, maar ook voor de wereld om ons heen. Pesticidevrije producten bieden de mogelijkheid om op een veilige en effectieve manier om te gaan met insectenoverlast en tegelijkertijd de biodiversiteit te beschermen.

Wil je meer lezen over het voorkomen, herkennen of bestrijden van insecten zoals mieren, vliegen, muggen of wespen? Bekijk dan hier al onze blogs.   

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer