10 mrt 2020
Waar komen muggen op af?
tips

Hoor je een irritant gezoem bij je oren of zie je kleine beestjes met een steeksnuit vliegen? Dan heb je last van muggen in je huis. In dit artikel lees je waar muggen vandaan komen en hoe ze in jouw huis belanden.

Wat zijn muggen?

Muggen zijn vliegende insecten met een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes en een kleine kop met de welbekende zuigsnuit. In Nederland komen ongeveer 35 muggensoorten voor.

Van dat aantal bezorgt maar enkel een klein deel overlast. Daar komt ook nog eens bij kijken dat alleen de vrouwtjes steken: zij hebben het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Muggen leggen hun eitjes in vijvers of plassen water, waar de larven in stilstaand water ongestoord kunnen opgroeien. Wanneer er vijvers of plassen rondom jouw huis liggen, is de kans dan ook groter dat je last hebt van muggen in huis.

Oorzaak van muggen

Lang dachten de mensen dat muggen vooral op licht afkwamen, maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Muggen komen af op menselijke geuren. Ten eerste komen ze af op CO², omdat we dat allemaal uitademen. Dit ruiken muggen al vanaf 30 meter afstand.

Wanneer muggen dichter in de buurt zijn, is onze lichaamsgeur de bepalende factor waar de mug het snelst op afkomt. Ze kiezen de geur uit die hen het meeste aanspreekt. Die geurstoffen verschillen per mensen, waardoor de ene persoon meer last heeft van de stekende insecten dan anderen. Welke verschillende geuren op verschillende mensenhuiden aantrekkelijk zijn muggen, blijft nog even onbeantwoord. Onderzoekers zijn nog bezig om dit antwoord te achterhalen.

Wanneer je last hebt van muggen kunnen ze ergens in jouw huis één of meerdere broedplaatsen aangelegd hebben. In huizen is dit vaak in de kelder of de kruipruimte. Daarnaast kunnen de muggen eitjes in een afvoerputje gelegd hebben. Ook kunnen er muggenplagen ontstaan, wanneer er problemen zijn met het riool.

Muggen voorkomen en bestrijden

Op zoek naar tips om muggen in huis te voorkomen en bestrijden? Check dan dit artikel met handige tips en producten.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[tags]=waar-komen-muggen-op-af

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=tips
27 maart 2020
tips
Motten in huis? Dit kun je doen
26 maart 2020
tips
5 tips om fruitvliegjes te bestrijden
24 maart 2020
tips
Wespennest ontdekt? Dit moet je doen!