16 jun 2023

Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer

tips

Bedwantsen, kleine parasieten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren, zijn de laatste jaren een steeds groter probleem geworden. Hoewel bedwantsen geen bekende ziekten overdragen, kunnen ze wel leiden tot ongemakken en slaapproblemen. In dit artikel lees je de gevolgen van bedwantsen, hoe je deze beestjes herkent en hoe je er vanaf komt.

  1. Kenmerken van bedwantsen
  2. Tekenen van besmetting van bedwantsen
  3. Bedwantsen bestrijden

Kenmerken van bedwantsen

Bedwantsen zijn kleine, bruinrode insecten van ongeveer 4 tot 5 millimeter lang. Ze hebben een plat en ovaal lichaam, waardoor ze gemakkelijk in smalle kieren en scheuren kunnen kruipen. Ze geven de voorkeur aan matrassen, beddengoed, meubels en andere warme schuilplaatsen in huis. 

Bedwantsen planten zich erg snel voort. Eén vrouwtje legt per dag zo’n tien eitjes. Deze vind je meestal terug in de naden en zomen van matrassen. Volwassen bedwantsen kunnen tot vijftien maanden oud worden. Volwassen bedwantsen leven gemiddeld gezien negen tot vijftien maanden, mits de temperatuur goed is en er genoeg bloed beschikbaar is. Bedwantsen kunnen zelfs een jaar leven zonder voedsel. Dit is een belangrijke reden om tweedehands kleding en meubels goed te (laten) reinigen. Het duurt ongeveer acht weken voordat pasgeboren bedwantsen zich kunnen voortplanten. Aangezien ze zoveel eitjes per dag leggen zit je toch al snel met een groot probleem wanneer je niet tijdig ingrijpt. Overdag verstoppen deze kleine insecten zich om jou vervolgens ‘s nachts lastig te vallen. Het kan daardoor even duren voordat je doorhebt dat je last hebt van bedwantsen.

Tekenen van een besmetting met bedwantsen

Het is belangrijk om te weten hoe je bedwantsen herkent, zodat je maatregelen kan nemen. Ook al verstoppen deze insecten zich overdag, er zijn verschillende, opvallende tekenen dat er iets mis is.  

Beten

Bedwantsbeten veroorzaken jeukende, rode bultjes op de huid. Vaak komen ze in een rijen of cluster voor. De beten komen over het algemeen voor op lichaamsdelen die onbedekt zijn geweest tijdens het slapen. Daarom zijn bedwantsbeten vaak te zien op de armen, benen en nek. Het kan spijtig genoeg een paar maanden duren voor je signalen van bedwantsen ontdekt. Na een beet ontstaan bultjes, maar het duurt drie tot twaalf dagen voordat deze zichtbaar worden. De kans is groot dat de bedwantsen zich intussen verder hebben verspreid. Zodra je het vermoeden hebt dat je last hebt van deze vervelende insecten is het belangrijk om direct in te grijpen, voordat er een plaag ontstaat of deze zich nog verder uitbreidt.

Bloedvlekken op de lakens

Na het voeden kunnen bedwantsen bloedsporen achterlaten op het beddengoed. Deze vlekken zijn meestal klein en kunnen lijken op stippen of strepen. Ze zijn vaak donkerrood of bruin van kleur.

Uitwerpselen

Bedwantsen laten kleine zwarte vlekjes achter op lakens, matrassen of meubels. Dit zijn eigenlijk hun uitwerpselen. Net als de donkere bloedvlekjes kunnen de uitwerpselen van een bedwants er uitzien als stipjes of strepen.

Bedwantsen

Hoewel bedwantsen goede schuilplaatsen hebben, kan het zijn dat je er per ongeluk eentje tegenkomt. Als je kleine, roodbruine insecten met een plat lichaam tussen de lakens of op je matras vindt, is de kans groot dat je helaas met bedwantsen te maken hebt. Daarnaast kunnen bedwantsen niet vliegen of springen. Vind je insecten in huis die dit wel kunnen, dan heb je waarschijnlijk te maken met een ander dier.

Bedwantsen bestrijden

Als je last hebt van bedwantsen is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Voordat je het weet zit je met een plaag. Daarnaast verspreidt zo’n plaag zich razendsnel door je huis.

Inspecteer en reinig

Controleer je matras, beddengoed en meubels grondig op tekenen van bedwantsen. Was alle besmette items op ten minste 60 graden en stofzuig je matras en tapijten zorgvuldig. Op deze manier verwijder je zowel de volwassen bedwantsen als de eitjes. Door daarna direct de stofzuigerzak weg te gooien of de stofbak te legen in een vuilnisbak of container buiten het huis, voorkom je herbesmetting.

Bestrijd bedwantsen

Zelfs na goed wassen en stofzuigen kan het zijn dat je nog enkele bedwantsen ziet. Even sprayen met de KB Mieren & Kruipend Ongedierte Spray Pesticidevrij en je bent van deze insecten af. Zo zorg je dat ze zich niet meer kunnen voortplanten en de infestatie niet opnieuw begint. Doordat het middel gifvrij is, kan je het in elke ruimte van het huis gebruiken. Hierdoor is het ook zeer geschikt voor slaapkamers. Zodra het ongedierte in contact komt met het middel, komt er een dun transparant laagje omheen te liggen. Dit zorgt ervoor dat de bedwantsen niet meer kunnen bewegen en uiteindelijk doodgaan. 

Voorkom verspreiding

Bedwantsen kunnen zich gemakkelijk verspreiden via bagage en kleding. Niet alleen in jouw huis kunnen bedwantsen voorkomen, ook bij anderen thuis of in hotels kan je deze vervelende insecten oppikken. Controleer bij het verblijf in een hotel of B&B altijd op bedwantsen. Het helpt om te reizen met een hardshell koffer, aangezien stoffen koffers eerder bedwantsen aantrekken. Zet je bagage bij voorkeur ook niet op de grond, maar op of in een kast. Was bij thuiskomst of twijfel je kleding altijd op 60 graden.

Minimaliseer schuilplaatsen

Verminder de schuilplaatsen voor bedwantsen in je huis. Repareer eventuele scheuren en kieren in muren, vloeren en meubels. Gebruik speciale bedwantsen-hoeslakens om je matras en boxspring te beschermen. Controleer tweedehands meubels altijd goed voordat je ze in huis haalt.

Bedwantsen kunnen hardnekkig zijn, dus het is belangrijk om waakzaam te blijven, zelfs nadat je ze succesvol hebt bestreden. Blijf je slaapkamer regelmatig controleren op tekenen van nieuwe besmettingen en neem direct actie als je iets verdachts opmerkt.

Wil je meer lezen over het voorkomen, herkennen of bestrijden van andere insecten zoals vlooien, kakkerlakkenmieren, vliegen, zilvervisjesmuggen of wespen? Of heb je last van knaagdieren, zoals muizen of ratten? Bekijk dan hier al onze blogs. 

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer