22 mei 2023

Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?

tips

Ratten zijn wijdverspreide plaagdieren die in zowel stedelijke als landelijke gebieden over de hele wereld voorkomen. Hoewel ze vaak onopgemerkt blijven, kunnen ze voor zowel huiseigenaren als bedrijven problemen veroorzaken. Aanwijzingen voor een rattenplaag zijn onder andere geluiden van ratten die over de spouwmuren en plafonds rennen, het aantreffen van uitwerpselen en je hoort ze knagen. Een confrontatie met deze dieren kan een onaangename en verontrustende ervaring zijn, en daarom is het van belang om snel actie te ondernemen om het probleem aan te pakken. In het geval dat ratten in de spouwmuur aanwezig zijn, wat is dan de meest effectieve aanpak?

  1. Wat is een spouwmuur
  2. Waarom zijn ratten een probleem voor een spouwmuur?
  3. De noodzaak: gezondheid
  4. Bestrijden en voorkomen

Wat is een spouwmuur?

Laten we eerst beginnen met de definitie van een spouwmuur. Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee parallelle muren met daartussen een open ruimte, ook wel de spouw genoemd. De breedte van deze spouw kan variëren, maar is doorgaans enkele centimeters. Spouwmuren worden voornamelijk toegepast om vochtproblemen te voorkomen en om thermische isolatie te bieden, waardoor de energie-efficiëntie van gebouwen wordt verbeterd.

In de winter houdt een spouwmuur warmte binnen, terwijl in de zomer warmte juist buiten wordt gehouden, waardoor de binnentemperatuur op een aangenaam niveau blijft. Hierdoor worden energiekosten verlaagd. Helaas kan de spouwmuur ook een comfortabele verblijfplaats voor ratten zijn, wat kan leiden tot onaangename risico's.

Waarom zijn ratten een probleem voor een spouwmuur?

De aanwezigheid van ratten in een spouwmuur kan voor ernstige problemen zorgen. Naast hun snelle voortplanting en het risico op een plaag, staan ratten ook bekend als dragers van ziekten die een bedreiging vormen voor onze gezondheid. Bovendien knagen ze schade aan de isolatie en kabels, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, zoals kortsluiting of brand. Ratten doen hun behoeften op verschillende plaatsen, wat kan leiden tot een penetrante geur in en rondom het huis. 

Als je vermoedens hebt dat er ratten in de spouwmuur zitten, is het belangrijk om snel te handelen om de situatie niet te laten escaleren. Het geluid van krassende, krakende of piepende geluiden kan duiden op de aanwezigheid van ratten. Ratten zijn het meest actief 's nachts en de uitwerpselen zijn klein, peervormig en donker van kleur. Er zijn twee soorten ratten die in huis kunnen leven, namelijk de bruine rat en de zwarte rat.

De noodzaak: gezondheid 

Ratten brengen veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Ze dragen veel virussen, bacteriën en parasieten met zich mee en dit kan grote gevolgen hebben voor mensen en ook voor huisdieren. Door de uitwerpselen, urine en het speeksel worden de ziektekiemen van ratten doorgegeven aan mensen en huisdieren. De besmetting gebeurt vaak door aanrakingen.  Het is daarom belangrijk om je handen goed te wassen voordat je gaat eten, maar ook moet je je schaafwonden of sneetjes goed ontsmetten. 

Ratten dragen veel verschillende ziektekiemen met zich mee, denk aan de pest. Gelukkig is deze ziekte al sinds 1929 niet meer in Nederland voorgekomen, maar wel in andere landen zoals Madagaskar, Congo en Peru. Toch zijn er nog veel meer virussen, bacteriën en parasieten die ratten met zich mee brengen:

  • Salmonella: Een bacterie die voor een besmettelijke darmziekte zorgt. 
  • Ziekte van Weil of Leptospirosis: Een ziekte waarbij je de symptomen van plotselinge koorts, koude rillingen, buikpijn, spierpijn en last van braken krijgt. 
  • Tuberculose: Een bacterie die erg besmettelijk is. Deze bacterie komt vaak voor in de longen, maar kan ook voorkomen in botten, lymfeklieren en wervels. 
  • Hondsdolheid: Ook wel Rabiës genoemd. Bij deze ziekte krijg je last van grieperige verschijnselen zoals koorts. Ook kunnen er spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen optreden. 
  • Lintworm: Bij deze ziekte heb je last van een worm in je darm. 
  • Tyfus: De tyfus is een besmettelijke darmziekte die door een bacterie ontstaat. 
  • Trichinose: Een ziekte waarbij een rondworm zich in jouw lichaam nestelt. 
  • E. Coli: Een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. 
  • Rattenbeetkoorts: Wordt aan de mens doorgegeven door de uitwerpselen van de rat. 

Daarnaast dragen ratten ook vlooien, mijten en teken met zich mee.

Bestrijden en voorkomen

Je hebt last van ratten in je spouwmuur, wat nu? Op eigen grond mag je ratten bestrijden, alleen niet met giftige stoffen. Bij KB Home Defense hebben wij een paar producten voor je op een rij gezet.

  1. KB Muizen- en rattenverjagers: Met de muizen- en rattenverjagers zorg je door middel van geluiden dat de plek voor ratten onaangenaam wordt om te leven.
     
  1. KB Stootvoegrooster: Door het stootvoegrooster houd jij jouw ongedierte buiten door middel van een spouwventilatie.
  2. KB rattenval: Met de KB rattenval is jouw huis zo ongediertevrij! 
  3. Rattenvangkooi: Wil je ratten vangen en ergens anders los laten? Kies dan voor deze vangkooi

Wanneer je te maken hebt met een rattenplaag, raden wij het aan om professionele hulp in te schakelen. Wanneer de ratten verwijderd zijn is het belangrijk om je huis te reinigen, dit voorkomt ziektes. In sommige gevallen subsidiëren gemeenten dit.

Wanneer de ratten zijn bestreden is het belangrijk om ze ook te voorkomen. Dit kan op verschillende manieren.

  • Dichtmaken van toegangsmogelijkheden;
  • Laat geen voedsel slingeren;
  • Zorg ervoor dat er geen schuilplaatsen aanwezig zijn;
  • Zorg voor een schone omgeving, laat geen voedselresten of water rondslingeren. 

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer