28 mei 2019

Ratten effectief bestrijden

tips

Wanneer je binnen of buiten last hebt van ratten, is dat natuurlijk erg vervelend. Er zijn verschillende manieren waarop je ratten binnen en buiten kunt bestrijden. In dit artikel delen we effectieve tips en producten.

Ratten verjagen

Er zijn verschillende manieren om ratten te verjagen. Zo kun je ratten uit de buurt houden door middel van bepaalde geuren, door gaten en kieren te dichten, voor een opgeruimde tuin te zorgen en voedselresten op te ruimen. Maar hoe werkt dit nu precies?

Ratten verjagen met geur

Ratten houden niet van bepaalde geuren, zoals de geur van:

  • Terpentine
  • Cayennepeper
  • Kamille
  • Munt

Verspreid deze geuren bij de deuren van jouw huis, om de ratten buiten te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een oliebrandertje of een ander geursysteem.

Gaten en kieren dichten

Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich via putjes, regenpijpen en (defecte) riolen. Met speciale pasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten. Let er bij ventilatieopeningen wel op dat de roosters en luchtgaten blijven ventileren. Gaten en kieren in spouwmuren sluit je af met een weringsplug (of muizenrooster), waardoor knaagdieren niet naar binnen kunnen, maar de ventilatie intact blijft.

Ratten verjagen uit de tuin

In een opgeruimde tuin zal een rat zich minder snel nestelen. Ratten vinden nestmateriaal en beschutting op rommelige plekken waar veel materialen liggen. Jouw tuin biedt ook minder beschutting voor ratten als je de onderkant van de struiken snoeit, haardhout slim opstapelt en zorgt dat er geen rommel ligt langs gevels en schuurtjes. Hiermee voorkom je dat ratten zich tussen de struiken, het haardhout en rommel in jouw tuin nestelen.

Etensresten

Etensresten en dierenvoer trekken ratten aan. Je kunt ratten voorkomen door geen afval op te hopen en afsluitbare afvalbakken te nemen. Wanneer je voedsel en voer voor jouw dieren in je kelder, garage of schuur bewaart, kies dan voor knaagdierbestendige bakken. Maak dierenverblijven ontoegankelijk voor ratten en laat geen broodresten achter bij het voeren van vogels. Ook fruit dat van bomen afgevallen is, trekt ratten aan.

Ratten vangen

Om ratten te kunnen vangen, heb je het juiste lokaas nodig. Ratten zijn echte zoetekauwen en houden dan ook erg van etenswaren die gemaakt zijn van noten, zoals pindakaas. Ook sterkgeurend voedsel, als vis en vette zaden kun je goed gebruiken, om ratten te lokken en te vangen. Een rattenval kun je vaak gericht plaatsen, omdat ratten meestal een standaard route nemen, direct langs muren of wanden. Een val die je hiervoor kunt gebruiken is de Rattenval van KB Home Defense.

Ratten bestrijden

Ontdek hier de producten van KB Home Defense om ratten effectief te vangen of bestrijden.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen
25 november 2019
Tips om mieren te bestrijden