02 aug 2023

Een kakkerlak mee op reis in je koffer

tips

Je bent onderweg naar huis van een heerlijk ontspannen vakantie vol met prachtige herinneringen, maar je hebt ook ongewenste gasten mee naar huis genomen. Het kan zomaar voorkomen dat je in je koffer niet alleen souvenirs, maar ook kakkerlakken mee naar huis neemt. Deze gepantserde beestjes brengen veel nadelen met zich mee. Wij vertellen je in dit artikel wat je kan doen als je dit overkomt.

 1. Een kakkerlak op reis
 2. Het gevaar van een kakkerlak in huis
 3. Heb je last van kakkerlakken?
 4. Hoe bestrijd je kakkerlakken?

Een kakkerlak op reis

Het meenemen van kakkerlakken vanaf je vakantiebestemming naar huis gebeurt onbedoeld en kan als gevolg hebben dat je een kakkerlakkenplaag als souvenir meeneemt vanaf je vakantiebestemming. Kakkerlakken zijn razendsnel en verstoppen zich ongezien in je bagage, kleding, schoenen, verpakte producten of zelfs in souvenirs. Ze passen zich aan de omgeving aan en planten zich snel voort. Hierdoor wordt het een uitdaging om ze te bestrijden als ze zich in jouw huis op hun gemak voelen. 

Het gevaar van een kakkerlak in huis

Het onbedoeld mee laten reizen van een kakkerlak naar huis vanaf je vakantiebestemming brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Ze veroorzaken namelijk ernstige gezondheidsproblemen. Zo dragen ze ziektekiemen, bacteriën en allergenen met zich mee. Het inademen van kakkerlakken allergenen leidt tot allergische reacties, astma-aanvallen en andere ademhalingsproblemen. Vooral bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Daarnaast is het mogelijk dat kakkerlakken voedsel besmetten, wat leidt tot voedselvergiftiging. Het is daarom van belang om te voorkomen dat deze beestjes onbedoeld met je meereizen. 

Enkele van de ziekten die kakkerlakken mogelijk kunnen overbrengen, zijn onder andere:

 • Salmonellose: Kakkerlakken kunnen Salmonella-bacteriën bij zich dragen, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. 
 • E. coli: Kakkerlakken kunnen E. coli-bacteriën bij zich dragen. Deze bacterie veroorzaakt voedselvergiftiging. E. Coli verspreid zich via besmet voedsel en oppervlakken waarmee kakkerlakken in contact zijn geweest.
 • Gastro-enteritisDe bacteriën die kakkerlakken overbrengen kunnen een ontsteking van de maag en darmen veroorzaken.
 • Hepatitis AHoewel het zeldzaam is, zijn er enkele gevallen bekend waarin kakkerlakken het hepatitis A-virus hebben verspreid.

Heb je last van kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn vooral ‘s nachts actief en lopen ze door heel je huis heen. Dit herken je aan de vreemde geluiden die ze maken, zoals tikken en krabbelen. Ook kun je de uitwerpselen van de kakkerlak tegenkomen. Deze lijken op kleine zwarte stippen. Kakkerlakken laten ook huidschilfers achter. Als je een van deze tekenen opmerkt, is het raadzaam om snel professionele ongediertebestrijding in te schakelen om de besmetting grondig aan te pakken.

Voorkom deze bezoekers


Een goede oplossing is om te voorkomen dat je kakkerlakken vanaf je vakantiebestemming mee naar huis neemt. Dit is niet altijd mogelijk, maar er zijn tekenen in de accommodatie op je vakantiebestemming die erop wijzen dat zich daar kakkerlakken verstoppen. In dat geval kan je beter je koffer goed controleren, opnieuw inpakken en vertrekken naar een nieuwe slaapplaats.

 1. Accommodatie inspecteren

Controleer je kamer op tekenen van kakkerlakken. Denk hierbij aan uitwerpselen of huidschilfers. De uitwerpselen van kakkerlakken zijn één centimeter lang en lijken op fijn bruin koffiegruis. De behoefte aan kakkerlakken wordt meestal in de buurt van het nest gedaan. De huidschilfers kun je herkennen als een doorzichtige kokon.

 1. Check je bagage zorgvuldig
  Controleer bij het verlaten van de hotelkamer of het vakantiehuisje goed je koffer. Schud al je kleding uit. Kom je hierin een kakkerlak tegen? Was dan je kleding op een hoge temperatuur. Reinig daarna je koffer met een ontsmettingsmiddel.
   
 2. Let op de hygiëne

Als de hygiëne in de accommodatie niet goed, is de kans groter dat er zich kakkerlakken bevinden. Laat in dit geval ook geen eten op het aanrecht of in je hotelkamer slingeren, maar pak alles goed in. Ga je naar Gran Canaria op vakantie? Pas dan extra goed op, want ze komen hier veel voor.

Hoe bestrijd je kakkerlakken?

Wanneer je last hebt van kakkerlakken, is dat heel vervelend en wil je er zo snel mogelijk vanaf. Gebruik hierbij het KB Mieren & Kruipend Ongedierte Spray. Hiermee bestrijdt je deze ongedierte. Ook kun je gebruikmaken van de KB Mieren & Kruipend Ongedierte Spray Pesticidevrij. Deze spray is pesticiden vrij en kan dus veilig in huis gebruikt worden.


Check onze website voor bestrijdingsproducten en nog meer tips!

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer