23 jun 2021

Wespen in huis & tuin bestrijden

tips

Wanneer je een wesp door jouw huis ziet vliegen, kan het zijn dat deze simpelweg verdwaald is en door een openstaand raam even een kijkje binnenshuis komt nemen. Maar helaas kan het vaak ook een teken zijn dat je te maken hebt met een wespennest in huis. Wespen zijn vaak redelijk traag en daardoor goed te vangen. Het probleem is juist het lokaliseren van het nest. Deze is soms lastig te vinden. Alhoewel wespennesten niet altijd tot enorm veel overlast hoeven te zorgen, kunnen deze op een vervelende plek in huis zitten en een onaangenaam gevoel geven. Lees daarom verder voor onze tips om wespen te voorkomen en bestrijden.

  1. Over wespen
  2. De oorzaak van wespen
  3. Schade
  4. Voorkom een wespennest
  5. Toch last van wespen?

Over wespen

De gewone wesp, ook wel de limonadewesp, komen we het vaakst tegen. Hier heb je dan ook hoogstwaarschijnlijk mee te maken als je een nest ontdekt. Een nest bestaat altijd uit de werksters en de koningin, die als enige overwintert en in het voorjaar begint met het bouwen van een nest. En zo’n nest in jouw huis, tuin of schuur is geen pretje. Een volgroeid wespennest kan bestaan uit wel 5000 wespen die allemaal op zoek zijn naar voedsel. Daarom is het dus belangrijk om een nest snel aan te pakken, voordat hij zijn maximale grootte bereikt.

De oorzaak van wespen

Overdag zijn wespen buiten druk in de weer om voedsel te verzamelen. Zij hebben voedingsstoffen nodig om hun kracht te behouden en zoeken daarom instinctief altijd het daglicht op. Wanneer het buiten donker wordt, zoeken ze een andere bron van licht. Helaas komen ze dan vaak uit bij onze ramen en deuren. Je ziet ze daarom vaak ronddwalen op deze plekken in huis.

Schade

Wespen zijn vaak verzwakt en verward door het gebrek aan voedingsstoffen. Dit kan ervoor zorgen dat ze soms erg vervelend zijn en bij je in de buurt blijven hangen, terwijl ze in een goede conditie sneller van je weg zullen vliegen. Op zich is een wespennest in of rondom jouw huis niet schadelijk voor de gezondheid. Ze zijn niet heel snel en dus gemakkelijk te vangen. Toch kunnen wespen wel gevaarlijk zijn. Wanneer je een wesp per ongeluk in het nauw drukt, door er bijvoorbeeld op te staan, kan een wesp zich bedreigd voelen en gaan steken. In de meeste gevallen kan deze steek niet veel kwaad en geeft het alleen een pijnlijk gevoel. Voor mensen die hier allergisch op reageren kan het wel gevaarlijk zijn.

Voorkom een wespennest

Het is niet erg gemakkelijk om te voorkomen dat wespen een nest bouwen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt proberen. Het is ten eerste belangrijk om te weten dat wespen hun nest het liefste in de grond maken. Pas wanneer dit geen optie is, gaan zij op zoek naar een plekje in jouw dakrand of muren. Voorkom dus dat er in jouw huis geen gaten en kieren bestaan die geschikt zijn om holle ruimtes van te maken. Daarnaast kun je proberen de wespen op afstand te houden door middel van geuren. Ze hebben namelijk een hekel aan kruidnagel en koffiepoeder.

Toch last van wespen?

Indien je al een wespennest hebt, is de eerste stap om er achter te komen waar het nest zich bevindt. Binnenshuis kun je openingen afdichten, maar doe dit buitenshuis niet. Wanneer je op een plek in huis veel wespen ziet zitten, is het verstandig de ramen overdag open te zetten. Zo kunnen de wespen naar buiten vliegen. Doe de ramen weer dicht als het donker is om te voorkomen dat er meer wespen naar binnen komen. Probeer in ieder geval nooit zelf het wespennest te verwijderen.

Heb je last van wespen rondom jouw huis? Maak dan gebruik van onze tips om wespen te voorkomen en bestrijden en gebruik één van de producten van KB Home Defense tegen wespen:

KB Home Defense Wespenval

De KB Home Defense Wespenval bevat een lokstof die wespen in de val lokt. De val kun je buiten plaatsen, bij voorkeur op een zonnige en warme plek. Met de bijgevoegde tie-wrap maak je de val ergens aan vast zodat deze op zijn plek blijft. Aan het einde van het seizoen kun je de val verwijderen of als de val tussentijds al vol zit met wespen.

KB Home Defense Wespenspray

Met de KB Home Defense Wespenspray kun je een wespennest of losvliegende wespen bestrijden. De spray dient zo ver mogelijk in de invliegopening van het nest gespoten te worden. Last van wespen in huis? De spray kan toegediend worden in kieren, naden en andere plaatsen waar wespen zich schuilhouden.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer