22 jan 2020

Kakkerlakken voorkomen en bestrijden

tips

Het kan lang duren tot je ontdekt dat er kakkerlakken actief zijn in jouw huis. Kakkerlakken zijn namelijk nachtdieren, wat betekent dat ze met name ‘s nachts hun schuilplaats verlaten. Toch is het wel belangrijk om deze kruipende insecten op tijd te spotten. Kakkerlakken kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor jouw gezondheid. Daarnaast geven ze vaak niet het ‘schoonste’ gevoel. Gelukkig zijn er genoeg tekenen die erop kunnen wijzen dat jij kakkerlakken in huis hebt. Lees verder voor onze tips om kakkerlakken te bestrijden.

  1. Uiterlijk
  2. Waar komen kakkerlakken vandaan?
  3. Schade
  4. Voorkom kakkerlakken in huis
  5. Toch last van kakkerlakken?

Uiterlijk

Kakkerlakken zijn ongeveer één tot twee centimeter groot en hebben een roodbruine kleur. Ze zijn ontzettend snel en daarom ook erg lastig te vangen. Door hun platte lichaam kunnen ze zich in elk hoekje en kiertje verstoppen. Ze planten zich erg snel voort door middel van hun eipakketjes. Hier zitten vaak tot wel dertig eitjes in en één kakkerlak legt wel vier tot acht eipakketten af in een half jaar. Des te belangrijker om de kakkerlakken snel te bestrijden, dus.

Waar komen kakkerlakken vandaan?

Kakkerlakken zijn niet erg veeleisend als het gaat om hun leefomgeving. Ze houden van warme, vochtige plekjes en bevinden zich het liefst in het donker. Omdat kakkerlakken zich makkelijk aanpassen, zullen ze niet gemakkelijk weer uit jouw huis verdwijnen. Ze eten echt alles, maar kunnen ook gemakkelijk een maand zonder eten. Deze insecten verspreiden zich bijvoorbeeld door mee te reizen met bagage of tweedehands spullen. Door kleine kieren of leidingen komen ze je huis binnen en gaan ze op zoek naar voedsel. Het kan ook zijn dat één van je buren last heeft van kakkerlakken en ze zo ook jouw huis binnendringen. Het is dus lastig om te voorkomen dat je kakkerlakken in huis krijgt, omdat ze werkelijk afgaan op alles wat eetbaar is.

Vaak zie je kakkerlakken ineens snel wegschieten richting een hoekje waar je ze niet kunt volgen. Misschien zul je dan nog niet meteen denken dat je te maken hebt met deze beestjes. Toch is het belangrijk om ze snel te herkennen en snel te handelen. Wanneer je een kakkerlak ziet, betekent dit vaak dat er nog vele anderen aanwezig zijn in jouw huis. Het is met name een slecht teken als je overdag een kakkerlak tegenkomt. Dit wijst op een grotere plaag. Wanneer je de kakkerlakken niet ziet, kun je letten op de volgende symptomen:

  • Eipakketjes waarin de eitjes zich bevinden.
  • Vervellingshuidjes: de kakkerlak vervelt meerdere keren in zijn leven. Dit velletje ziet eruit als een doorzichtige capsule.
  • Uitwerpselen: de uitwerpselen van kakkerlakken zijn langwerpig en bruin van kleur.
  • Geur: kakkerlakken zorgen voor een onaangename geur in jouw huis.

Schade

Kakkerlakken kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Dit heeft te maken met de ziektes die zij dragen en kunnen overdragen op mensen via hun uitwerpselen of speekselsporen. Denk hierbij aan reacties zoals schimmelinfecties of maag- en darmontstekingen. Daarnaast kan het langdurig verblijven in een leefomgeving met kakkerlakken allergische reacties veroorzaken.

Voorkom kakkerlakken in huis

Een kakkerlakkenplaag voorkomen is niet makkelijk, maar er zijn gelukkig enkele dingen die je kunt proberen. Omdat kakkerlakken op eten afkomen is het ten eerste belangrijk om ervoor te zorgen dat zij geen eten, afval of drinken in jouw huis vinden. Bewaar voedsel daarom in afgesloten bakken of zakken en ruim etensresten meteen op. Gooi afval daarnaast dagelijks weg en maak goed schoon. Heb je een huisdier? Vergeet dan niet het eten en drinken ‘s avonds weg te halen.

Probeer er ook voor te zorgen dat kakkerlakken niet makkelijk jouw huis binnen kunnen dringen. Sluit daarom spleten en gaten waar ze doorheen kunnen af. Deze plekken gebruiken ze vaak ook als schuilplaatsen, net als oude kranten of kartonnen dozen. Zorg er daarom tenslotte voor dat je oud papier buiten je huis weggooit en niet laat rondslingeren. Kakkerlakken verstoppen zich hier maar al te graag in.

Toch last van kakkerlakken?

Heb je toch last van kakkerlakken in jouw huis? Gebruik de KB Mieren en Kruipend Ongedierte Spray. Spuit op een afstand van ongeveer 20 centimeter over de te behandelen plek. Het middel blijft vier tot zes weken na de bespuiting werkzaam.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer