26 jan 2023

Zo begin je met effectieve rattenbestrijding

tips

Oh nee! Je ziet een rat voorbij schieten in je tuin. Nou is één rat nog te overzien, maar een rattenplaag? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Deze ene rat kan een verkenner geweest zijn, die door zijn familie op pad is gestuurd om de omgeving te verkennen voor een geschikte schuilplaats of lekkere voedselbron. Het is belangrijk om bij het zien van een rat een actieplan op te stellen. Hoe begin je effectief met het bestrijden van ratten? Dat vertellen wij jou in dit artikel.  

 1. Stap 1: Waar zitten de ratten?
 2. Stap 2: Verjaag de ratten met huis, tuin en keukenproducten
 3. Stap 3: Dicht gaten en kieren
 4. Stap 4: Plaats rattenvallen en vangkooien
 5. Stap 5: Handel preventief

Stap 1: Waar zitten de ratten?

Een goed eerste actiepunt is signaleren waar de rat vandaan komt. Zo kom je er snel genoeg achter hoe groot het probleem is en of de ratten daar een nest hebben gebouwd. Plekken waar ze vaak nestelen zijn: schuren, kelders en zolders. Ook komt het voor dat ze zich nestelen in spouwmuren, kruipruimtes of dakgoten.  

Een rattennest ziet er eigenlijk uit als een vogelnest. Maar dan platter, minder netjes en gemaakt van verschillende materialen. Daarnaast ruik je op beschutte plekken ook vaak een urinegeur, zie je keutels liggen, signaleer je knaagschade en zie je sporen van buiksmeer (zwarte vegen op de grond).

Stap 2: Verjaag de ratten met huis, tuin en keuken producten

Het is verboden om ratten met gif te doden. Het is raadzaam om in huis en tuin bepaalde geuren te verspreiden waar ze een enorme hekel aan hebben. Dit helpt bij het verjagen van het ongedierte. Deze geuren zijn afkomstig van producten die wij in onze voorraadkast hebben liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Terpentine
 • Cayennepeper
 • Kamille
 • Munt
 • Eucalyptus
 • Chloor

De geuren zijn te verspreiden met behulp van geurzuilen, wattenschijfjes of geurhouders. 

Stap 3: Dicht gaten en kieren 

Het komt bijna in ieder artikel over ongediertebestrijding weer terug: dicht gaten en kieren in de muren. Ratten hebben maar een klein gat nodig om doorheen te kruipen. Bedenk wel of het gat of de kier geen ventilatiegat is. Ventilatiegaten kan je, in plaats van dichtmaken, blokkeren door middel van een KB Stootvoegrooster

Stap 4: Plaats rattenvallen en vangkooien 

Rattenvallen en vangkooien zijn legaal bij het vangen van ratten. Maar dit vereist wel een uitgedachte tactiek. Ratten zijn erg slimme dieren en zijn erg wantrouwig. Ga je een val of kooi plaatsen? Zorg er dan voor dat jouw geur hier niet aan kan komen. Draag daarom altijd handschoenen wanneer je deze plaatst. Nog een paar tips:

 • Plaats de klem op één van de looppaden van de rat. Maar absoluut uit het zicht van andere dieren en kinderen. 
 • Laat de rat eerst “wennen” aan de plek door hem thuis te laten voelen. Dit doe je daar hem te lokken met voer, zoals pindakaas, nootjes of konijnenvoer. Zie je dat er van het voer gegeten is? Dan is het tijd om de val of kooi te installeren. 
 • Heb je een rat gevangen? Dan mag deze in de kliko. Verpak deze in een plastic zak om een geur- en ongedierte overlast te voorkomen. Ruim de keutels op de “plaats delict”. Zo kan je snel signaleren of het om een enkele rat ging of dat er nog meer ronddwalen. 

  Weet je niet voor welke “werkwijze” je moet kiezen? We hebben de verschillen tussen een klem en kooi al eens eerder voor je op een rijtje gezet. Deze lees je hier.

Stap 5: Handel preventief 

In een opgeruimde tuin heeft een rat niet zoveel te zoeken. Ratten vinden namelijk het meeste nestmateriaal op rommelige plekken waar veel losse voorwerpen liggen. Jouw tuin biedt ook minder beschutting voor ratten als je de onderkant van de struiken snoeit, haardhout slim opstapelt en zorgt dat er geen rommel ligt langs gevels en schuurtjes. 

Etensresten en dierenvoer trekken ratten aan. Als een magneet komen ze erop af. Het is dus belangrijk om zorgvuldig om te gaan met jouw afval door afsluitbare afvalbakken te nemen. Wanneer je voedsel voor jouw dieren in je kelder, garage of schuur bewaart, kies dan voor knaagdierbestendige bakken. Maak dierenverblijven ontoegankelijk voor ratten en laat geen etensresten achter bij het voeren van vogels. Ook fruit dat van bomen afgevallen is, trekt ratten aan. 

Met deze stappen maak jij het voor ratten een stuk minder interessant om in jouw omgeving rond te neuzen. Succes!

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer