20 dec 2022

Rattenkeutels herkennen

tips

Als je kleine donkere keutels ziet kun je vermoeden dat je last hebt van ratten in je huis. Hoe weet je of deze keutels ook daadwerkelijk van ratten zijn? In dit artikel ontdek je hoe je de keutels van dit knaagdier in huis kan herkennen.

 1. Kenmerken rattenkeutels
 2. Het verschil tussen muizen en rattenkeutels
 3. Verwijderen rattenkeutels
 4. Ratten bestrijden in huis

Kenmerken rattenkeutels

Wanneer je kleine donkergekleurde bolletjes in grote getalen in huis vindt, weet je meestal al hoe laat het is: je hebt last van ongedierte. Rattenkeutels zijn vooral te herkennen aan de grootte ervan. Hoe de keutels van een rat er precies uitzien, is gedeeltelijk afhankelijk van de soort. Kortweg kan je in Nederland last hebben van de zwarte rat en de bruine rat. 

Keutels van de zwarte rat

 • 1 cm lang, 2 tot 3 mm dik;
 • Banaanvormige keutels;
 • Donker bruin gekleurd;
 • Liggen verspreid;
 • Ongeveer 40 tot 50 keutels per dag.

Keutels van de bruine rat

 • 1,2 tot en met 2,2 cm lang;
 • Rechte keutels;
 • 0,5 cm dik;
 • Bruin/grijs gekleurd;
 • Liggen in hoopjes bij elkaar.

Verse keutels hebben een andere kleur dan keutels die er al een tijdje liggen. Zo zijn verse rattenkeutels glanzend, terwijl oude keutels een meer stoffig, grijs uiterlijk hebben. Zie jij verse rattenuitwerpselen? Dan is er een grote kans dat er een actieve rattenplaag gaande is in jouw huis.

Buitenshuis zijn er nog enkele rattensoorten die schade kunnen veroorzaken. In dit artikel lees je alles over de meest voorkomende rattensoorten binnen- en buitenshuis

Het verschil tussen muizen en rattenkeutels

Wanneer je kleine donkere staafjes in huis vindt weet je vaak niet zeker of het de uitwerpselen van de rat betreft. Rattenkeutels hebben een herkenbare bruine kleur, zijn vrij dik en ongeveer 1 tot 2 cm lang. Muizenkeutels zijn kleiner. Het zijn langwerpige, bijna zwarte korrels van zo’n vijf mm lang.

Verwijderen rattenkeutels

Bij het opruimen van rattenkeutels is het belangrijk om deze niet aan te raken met je blote handen. Zorg voor beschermende kleding, handschoenen en een mondmasker voordat je begint met de opruimwerkzaamheden. Zowel rattenkeutels als rattenurine kunnen allerlei ziekteverwekkende organismen bevatten. Zorg ervoor dat je de plek waar de uitwerpselen gelegen hebben goed ontsmet:

 1. Boen de besmette plek grondig met een gewoon sopje (bijvoorbeeld allesreiniger);
 2. Behandel de plaats daarna met ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld Dettol);
 3. Zorg voor voldoende ventilatie;
 4. Gooi de sponzen, borstels en andere voorwerpen, die je gebruikt hebt tijdens het schoonmaken, weg.

Ratten bestrijden in huis

Wanneer je vastgesteld hebt dat je last hebt van ratten wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Een veilige, diervriendelijke manier om ratten in huis te bestrijden is de KB Rattenvangkooi. Deze is meermaals te gebruiken en is extreem stevig. Heeft de rat het geplaatste lokaas te pakken? Dan sluit de kooi en is de rat gevangen. Met het ingebouwde handvat til je de kooi eenvoudig op. Met de KB Rattenval vang je ratten net zo makkelijk. Plaats chocolade of kaas op de val om de rat te lokken. Zet de val met het lokaas richting de muur in de ruimte waar de knaagdieren actief zijn. Wanneer de rat het lokaas wil grijpen klapt de val dicht en zit de rat vast. Binnen no time is je huis ongediertevrij.

Daarnaast is het ook mogelijk om licht en geluid te gebruiken om de ratten je huis te laten verlaten. De KB Muizen- en Rattenverjager 220m2 gebruikt een combinatie van ultrasoon geluid, lichtflitsen en een elektromagnetisch veld. Zodra het apparaat is aangesloten werkt het direct. Ongeacht het moment van de dag zorgt de verjager ervoor dat er signalen worden afgegeven waar de ratten niet van houden. Hierdoor is deze oplossing veilig in gebruik en bevat deze ook nog eens geen chemicaliën. 

De Muizen- en Rattenverjager bestaat ook met enkel ultrasoon geluid of elektromagnetisme. De verjager met ultrasoon geluid is ideaal wanneer je in slechts één ruimte ratten wilt verjagen, zoals in de schuur. De elektromagnetische verjager zet je in wanneer je last hebt van ratten in spouwmuren of plafonds. Lees hier nog meer tips om ratten in huis te bestrijden. 

Naast het vangen of verjagen van ratten die een weg naar binnen hebben weten te vinden, is het aan te raden om preventieve maatregelen te treffen. Na het plaatsen van elektronische- of ultrasone verjagers sluit je de toegangswegen tot je huis af met stootvoegroosters. Zo zorg je dat ratten in de toekomst niet langer binnen kunnen komen.

Gebruik KB Stootvoegroosters om te voorkomen dat ratten je spouwmuur als thuis zien. Deze roosters werken zelfs bij scheve stootvoegen.

Bekijk hier al alle oplossingen van KB Home Defense om ratten te verjagen, vangen en bestrijden.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer