24 mei 2021
Welke rattensoorten leven er in en rondom je huis?
tips

Wanneer je de aanwezigheid van ratten ontdekt in en rondom je huis, wil je ze het liefst zo snel mogelijk bestrijden. Voor het voorkomen en het bestrijden van ratten is het belangrijk om te weten met welke soort rat je te maken hebt. In dit artikel vertellen wij je welke soorten ratten er rondom je huis leven.

Welke soorten ratten zijn er in Nederland?

In Nederland kennen we vier soorten ratten. Dit zijn de bruine rat, zwarte rat, muskusrat en woelrat. Van deze vier soorten krijg je in huis mogelijk te maken met de bruine of zwarte rat. Naast een grote kans op materiële schade, kunnen deze knaagdieren gevaarlijke ziekten overdragen. Door de beet van een rat kun je rattenbeetziekte oplopen. Neem altijd contact op met je huisarts wanneer je gebeten bent. Wanneer je ratten probeert te vangen kun je het beste kiezen voor een methode waarbij je de rat niet hoeft aan te raken, bijvoorbeeld met een speciale rattenvangkooi.

De bruine rat

De bruine rat

De bruine rat is één van de twee soorten ratten die in Nederland voor de meeste plagen zorgt. Deze rat komt zowel binnen als buiten huizen voor, maar bevindt zich ook vaak in kelders, schuren of bij het water. Het is daarnaast de enige soort die in Nederland ook in riolen leeft.

De bruine rat kan tot wel 40 cm lang worden, met een dikke staart die korter is dan het lichaam. Verder is deze soort te herkennen aan de stompe snuit en kleine oren. De bruine rat heeft ook een dikker lijf dan de zwarte rat. Zoals de naam al verraadt, is de vacht van dit knaagdier bruin tot grijsbruin van kleur.

Deze rat is een echte alleseter. Op het menu van dit knaagdier staan granen, zaden en fruit. Ook vlees en insecten zijn niet onbekend voor deze rat. Naast eten, zijn bruine ratten ook altijd op zoek naar beschutting en warmte. De meest bekende ziektes die door de bruine rat worden verspreid zijn: de ziekte van Weil en het hantavirus.

De zwarte rat

De zwarte rat

De zwarte rat komt in Nederland minder vaak voor dan de bruine rat. Deze rat leeft vooral hoog in gebouwen, waar het droger is. Lievelingsplekjes zijn onder daken, tussen vloeren en plafonds of op zolders. Zwarte ratten leven voornamelijk in de buurt van havens en boerderijen. Daarnaast zijn deze beestjes erg behendig. Ze graven zich sporadisch in en leven niet of nauwelijk buiten.

De zwarte rat heeft een lichaamslengte van 15 cm tot 24 cm, met een staart die langer is dan het lichaam. In tegenstelling tot de bruine rat heeft de zwarte rat juist een spitse snuit, grote oren en een slanker lijf. De vacht van deze rat is, niet geheel verrassend, zwart van kleur. De buik is echter lichter van kleur.

Vochtig fruit, graan- en meelproducten zijn de lievelingssnacks van deze rat. De zwarte rat heeft een goede neus. Hierdoor vinden ze eenvoudig voedsel. Daarnaast zijn ze niet erg kieskeurig als het op eten aankomt. Ook doen deze ratten aan hamsteren, waarbij ze voedsel niet direct opeten, maar juist als voorraad opslaan. De meest voorkomende ziekte die door de zwarte rat verspreid wordt is trichinose.

De muskusrat

De muskusrat

Ook de muskusrat is een bekende rattensoort in Nederland. Alhoewel je deze rat in huis niet tegenkomt, kan hij buiten voor veel schade zorgen. In de stad komt deze soort eigenlijk niet voor. In buitengebieden vlakbij het water, kan er in uitzonderlijke gevallen schade ontstaan in de tuin. Een enkele muskusrat kan per jaar namelijk tien kruiwagens vol met zand verplaatsen. De muskusrat wordt vooral gezien als een bedreiging voor de dijken. Deze rat leeft veelal in het water.

Net als de bruine rat kan de muskusrat tot 40 centimeter lang worden. Met een platte staart die net zo lang is als de helft van zijn lijf, is deze rat goed te herkennen. Daarnaast is de stompe kop met niet goed zichtbare ogen kenmerkend. Ook heeft de muskusrat een dikke vacht. Om zich goed voort te bewegen in het water zijn de achterpoten voorzien van zwemvliezen.

Omdat de muskusrat vooral een planteneter is staan schijngrassen, riet, bies en vlotgras hoog op het wensenlijstje. Daarnaast eet deze rat ook landbouwgewassen, kreeften en vis. Muskusratten zijn dragers van parasieten en ze kunnen dus net als de bruine rat de ziekte van Weil overdragen.

De woelrat

De woelrat

De vierde rattensoort die rondom je huis leeft, is de woelrat. Net als de muskusrat kom je de woelrat niet in huis tegen. Dit knaagdier komt voornamelijk langs wateroevers voor. Toch veroorzaakt deze rat vaak schade in gazonnen. Je herkent de aanwezigheid van de woelrat aan zandhopen die iets platter zijn dan molshopen. Daarnaast kan je ook gangen ontdekken, die kriskras door het gazon lopen.

De woelrat heeft een lichaamslengte van ongeveer 24 cm, waarbij de staart korter is dan het lichaam. De woelrat heeft een stompe snuit die erg kenmerkend is. Bovendien is deze rat te herkennen aan een dikke en donkerbruine vacht. De buik is beige van kleur.

De favoriete maaltijd van deze rat bestaat uit plantaardig voedsel, zoals stengels, grassen, zegge en wortels. Soms staan er insecten en vis op het menu van de woelrat. Net als de zwarte rat kan de woelrat ziektes als tularemie om de mens overdragen.

Ratten effectief bestrijden

Ben je benieuwd hoe je ratten in of rondom je huis effectief kunt bestrijden? Lees dan snel dit artikel met handige tips. Bekijk hier ons volledige assortiment om ratten te vangen en uit je huis te weren.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen
25 november 2019
Tips om mieren te bestrijden