12 mrt 2020

Muggen voorkomen en bestrijden

tips

Muggen zijn vliegende insecten met een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes en een kleine kop met de welbekende zuigsnuit. Wil je muggen voorkomen of bestrijden in huis? In dit artikel vind je verschillende tips én producten om muggen te voorkomen en te bestrijden.

  1. Over muggen
  2. De oorzaak van muggen in jouw huis
  3. Herken muggen
  4. Schade
  5. Voorkom muggen
  6. Toch last van muggen?

Over muggen

Muggen zijn vliegende insecten met een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes en een kleine kop. De bekende steekmug heeft ook nog een zuigsnuit, waarmee zij bloed zuigt. Alleen de vrouwtjes bijten mensen voor het bloed om eitjes aan te maken. Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water, waar de larven in bijvoorbeeld vijvers en plassen ongestoord kunnen opgroeien. Wanneer er vijvers of plassen rondom jouw huis liggen heb je een grotere kans dat je last hebt van muggen. Wanneer mensen gestoken worden door muggen, ontstaan er rode, jeukende en irriterende bultjes op de huid. Des te belangrijker dus om muggen te voorkomen en te bestrijden.

De oorzaak van muggen in jouw huis

Lang werd gedacht dat muggen vooral op licht afkwamen, maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Waar muggen daadwerkelijk op afkomen lees je in dit artikel.

Herken muggen

Je herkent een mug ten eerste aan het kleine, dunne en fragiele lichaam, met zes dunne pootjes. Het borststuk van muggen staat in tegenstelling tot vliegen iets omhoog als de mug stilzit. Muggen zijn daarnaast ook te herkennen aan het geluid van hun vleugels, wanneer ze dicht in de buurt van je oor vliegen. Dit is te herkennen aan de hoge zoemtoon. Het meest opvallende en gevreesde gedeelte van de (steek)mug is de naar voren wijzende zuigsnuit. Deze snuit is ongeveer half zo lang als het hele lijf van de mug.

Daarnaast zijn de beten zijn van een duidelijke aanwijzing van een mug. De muggenbulten, zijn rode, jeukende en irriterende bultjes die kunnen variëren qua grootte. Alleen vrouwelijke muggen bijten. De mannelijke muggen voeden zich met nectar en andere zoete dingen.

Schade

De schade die muggen aanrichten, zijn als hierboven beschreven, bij mensen bekend doordat de vrouwtjes bloed zuigen om eitjes te maken. Hierdoor ontstaat er muggenbulten. Om ervoor te zorgen dat het bloed niet onmiddellijk stolt tijdens het opzuigen, laten ze een stofje achter, wat zorgt voor jeuk. Muggen kunnen tevens ook veel schade aanrichten vanwege ziekten die ze kunnen verspreiden, maar die kans is vooral in de tropen aanwezig.

Voorkom muggen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om muggen te voorkomen. Wat je kunt doen:

  • Gebruik een klamboe of draag bedekkende kleding om muggenbeten te voorkomen.
  • Plekken waar stilstaand water kan ontstaan afsluiten of op laten drogen om eitjes te voorkomen;
  • Sluit ‘s avonds alle ramen en deuren;
  • Wanneer je ‘s avonds ramen en deuren niet allemaal niet wilt sluiten is het handig op horren te plaatsen;
  • Plaats ventilatoren. Hierdoor ontstaat er toch waar muggen niet van houden. Ze kunnen hierdoor ook minder goed vliegen;
  • In een vijver kun je een fonteintje of pomp aanleggen, zodat er geen sprake is van stilstaand water. Zo kunnen de muggen hier geen eitjes meer leggen.

Toch last van muggen?

Heb je toch last van muggen in huis? Probeer dan de KB Vliegen en Muggen Spray. Spuit vanaf het midden van een ruimte naar de vier bovenhoeken. Spuit niet langer dan één seconde per 10 m3. Houd minstens 50 centimeter afstand van wanden of voorwerpen en zorg na toepassing van de spray dat je de ruimte enige tijd grondig lucht.

Liever een pesticidevrije variant? Met de KB Vliegen en Muggen Spray Pesticidevrij dien je de mug te raken. Zodra de mug in contact komt met het middel, vormt er een dun transparant laagje om het insect heen. Hierdoor wordt het insect geïmmobiliseerd en daarna gaat het insect dood.

Binnen enkele minuten na toepassing van de spray zijn de muggen gedood.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer