26 nov 2019
Wat zijn fruitvliegjes?
tips

Ontdek je in de keuken, in de buurt van de fruitschaal of bij de prullenbak kleine vliegjes? Dan is de kans groot dat je last hebt van fruitvliegjes.

Fruitvliegjes herkennen

Fruitvliegjes zijn minuscule vliegjes die zo’n drie millimeter groot zijn. Ze hebben een bruin-geel lijfje en roodachtige oogjes. In een dag tijd kan een fruitvliegje tot wel 500 eitjes leggen. Je kunt je dus wel voorstellen dat je binnen no time last hebt van een heuse fruitvliegjesplaag in huis.

Fruitvliegjes zijn het hele jaar actief, maar komen vooral voor in de zomer en het vroege najaar tevoorschijn. Ze komen af op - de naam verklapt het al - fruit, maar ook op groente en diverse etensresten. Je ziet fruitvliegjes dan ook veel in de keuken, bijvoorbeeld in de buurt van de fruitschaal, sappen of een open afvalcontainer. Bij temperaturen boven de 25 graden komen de eitjes al binnen 24 uur uit. Verspreiding van deze kleine plaaggeesten gaat dan extra snel in de zomerperiode.

Het duurt meestal veertien dagen voordat een eitje zich ontpopt tot een ‘volwassen’ fruitvliegje. Als het warmer is, dan kan dat al binnen tien dagen zijn.

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes in je huis wil je dan ook liever voorkomen. Met deze tips voorkom je fruitvliegjes in huis.

1. Houd je huis schoon

Met een goede hygiëne verklein je de kans op fruitvliegjes. Houd met name de keuken, eettafel en andere plekken in huis waar etensresten voorkomen, goed schoon. Ruim gemorst drinken direct op, laat geen koffiedik in je koffiezetapparaat zitten en gooi verwelkte bloemen zo snel mogelijk weg. Sluit de vaatwasser goed af als daar vieze borden in staan, zodat fruitvliegjes ook daar niet bij kunnen. Gebruik geen schoonmaakmiddel met een fruitgeur, want je raadt het al; daar komen fruitvliegjes juist op af!

2. Leeg de prullenbak regelmatig

Fruitvliegjes zie je ook vaak in de buurt van je prullenbak. Dat komt omdat ze dol zijn op etensresten, zeker als het warmer wordt in het huis en de etensresten in je prullenbak gaan ‘broeien’. Leeg de prullenbak dan ook regelmatig en zet de prullenbak het liefst op een plek uit de zon, zodat je opwarming van de etensresten zoveel mogelijk voorkomt. Gooi etensresten bij voorkeur direct in de gft-container buiten en niet in je prullenbak binnen.

3. Eet fruit op tijd op

Hoe rijper het fruit, hoe blijer fruitvliegjes daarvan worden. Eet je fruit dus op tijd op en voorkom gerijpt of rottend fruit in huis. Je kunt fruit in de zomermaanden ook in de koelkast bewaren, zodat het niet toegankelijk is voor de kleine vliegjes.

4. Plaats een kruidenplantje in de keuken

Fruitvliegjes houden niet van de sterke geur van kruiden zoals basilicum, lavendel of munt. Zet een kruidenplantje in de keuken of leg wat blaadjes van een kruidenplant in de fruitschaal. Dit houdt fruitvliegjes uit de buurt van fruit en andere etensresten.

5. Laat het huis regelmatig doorluchten

Fruitvliegjes hebben een hekel aan tocht. Misschien doe je het in de zomermaanden sowieso al regelmatig, maar zet de ramen en deuren dagelijks tegen elkaar open.

Ook dit helpt om fruitvliegjes weg te houden in huis.

Is het niet gelukt om fruitvliegjes uit je huis te houden? Bekijk dan ons artikel met handige tips en producten voor de bestrijding van fruitvliegjes.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen
25 november 2019
Tips om mieren te bestrijden