10 nov 2021

Welke muizensoorten leven er in en rondom je huis

tips

Wanneer je muizenkeutels in huis vindt is de kans groot dat een van de aanwijzingen gevonden hebt van de aanwezigheid van muizen. Bij tekenen van de aanwezigheid van deze kleine knaagdieren in en rondom je huis, wil je ze natuurlijk zo snel mogelijk bestrijden. In ons eerdere blogartikel deelden wij onze tips over hoe je muizen uit huis kan verjagen. Voor het voorkomen en het bestrijden van deze knagers is het allereerst belangrijk om te weten welke muizensoort je in huis hebt. In dit artikel bespreken wij de meestvoorkomende soorten muizen die er in en rondom je huis leven.

  1. Welke muizensoorten komen er voor in Nederland?
  2. Huismuis
  3. Veldmuis
  4. Bosmuis

Welke muizensoorten komen er voor in Nederland?

In Nederland bestaan er zo’n twintig verschillende soorten muizen. Een groot gedeelte van deze soorten leeft in de vrije natuur en kom je daardoor in huis zelden tegen. Een klein gedeelte van de soorten houdt zich schuil in huizen, tuinen, schuren en tuinhuisjes. Dit zijn de huismuis, veldmuis en bosmuis.

Naast materiële schade, kunnen deze knaagdieren gevaarlijke ziekten overdragen bij een beet. Daarnaast kunnen zich ook bacteriën en andere ziektes onder de nagels bevinden. Neem daarom altijd zo snel mogelijk contact op met de huisarts wanneer je gebeten of gekrabd bent door een muis. Om te voorkomen dat je in contact komt met deze kleine knagers, kies je voor een val waarbij je geen contact met het dier hoeft te hebben. Dit kan door middel van een speciale muizenvangkooi.

Huismuis

De meestvoorkomende muizensoort die in Nederlandse huishoudens rondloopt is de huismuis. Deze soort is zo’n zeven en een halve tot tien centimeter lang en kan qua vachtkleur variëren van bruin tot lichtgrijs. Opvallend is de vette, glimmende vacht. De staart en het lichaam zijn even lang. Met zijn spitse snuit en grote ogen is dit een typische muis, zoals deze meestal wordt afgebeeld.

Deze muizensoort weet met gemak alle etenswaren in huis te vinden door verpakkingen kapot te knagen. Het liefst eten ze granen, zaden, noten en wortelen. Ook insecten, larven en wormen zijn een lekkernij. Ze eten het liefst vet- en eiwitrijk voedsel, maar in huis zijn het echte alleseters. De huismuis heeft in huis vaak een onuitputtelijke bron aan voedsel. Daarnaast is er voldoende warmte en beschutting beschikbaar om heerlijk te kunnen leven. Je merkt snel of je ongewenste knaagdieren in huis hebt wanneer je kapotte verpakkingen en muizenkeutels vindt. Met deze tips weet je snel of je te maken hebt met muizenuitwerpselen.

De huismuis

Veldmuis

De veldmuis is ondanks zijn naam geen echte muis, maar familie van de woelmuizen. Het verschil tussen deze varianten is makkelijk te herkennen, doordat woelmuizen een korte staart hebben en gewone muizen vaak een staart hebben die even lang is als hun lichaam.

Veldmuizen worden negen tot twaalf centimeter groot en kunnen zowel donker-, licht-, rood- of grijsbruin van kleur zijn. Ze hebben een bolle, gedrongen bouw, waardoor ze er een beetje mollig uitzien. Over het algemeen leven veldmuizen in open gebieden, maar de beschutting van een warm huis heeft een grote aantrekkingskracht op dit dier. Opvallend is dat ze in de zomermaanden vaak juist overdag actief zijn. Deze soort zou je dus ook overdag tegen kunnen komen in huis.

Het bestrijden van veldmuizen kan het best worden gedaan met muisvriendelijke vallen, trillingen of geluid. Dit knaagdier staat namelijk op de lijst met beschermde diersoorten.

De veldmuis

Bosmuis

Bosmuizen staan bekend om hun grote oren en ogen. Met hun zeer puntige snuit en lange staart worden ze snel verward met de huismuis. Qua afmetingen lijken ze op hun vriendjes, maar ze zijn vaak meer geelbruin van kleur. Zoals zijn naam al aangeeft, komt dit knaagdier vooral voor in de bosrijke gebieden, maar ook in steden komt hij voor. Door zijn sportieve bouw kan hij makkelijk op onbereikbare plaatsen in huis komen, zoals bovenop kasten.

Het menu van dit dier bevat granen, noten, bessen, vruchten, zaden en insecten. Wanneer je kapot geknaagde verpakkingen in huis aantreft, is het goed om op onderzoek te gaan naar overige tekenen van de aanwezigheid van muizen, zoals muizenkeutels.

Net als de veldmuis staat de bosmuis op de lijst met beschermde diersoorten. Bij de bestrijding in huis, kies je daarom het beste voor een muisvriendelijke val. Daarnaast kan je ervoor kiezen om te verjagen met geluid, zodat de dieren weer de natuur in kunnen. Zorg dat kieren en gaten in huis gedicht zijn, zodat ze niet opnieuw binnen kunnen komen. Hiervoor zijn stootvoegroosters de ideale oplossing.

De bosmuis

Effectief muizen in huis voorkomen

Ben je benieuwd hoe je muizen in of rondom je huis effectief voorkomt? Lees dan snel dit artikel met handige tips. Bekijk daarnaast ons volledige assortiment om muizen snel te vangen of uit je huis te weren, bijvoorbeeld met de KB Muizen- & Rattenverjager 60m2.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer