24 jun 2021

In de zomer kan je deze insecten tegenkomen

tips

Zodra het warmer wordt kom je steeds meer insecten in en rondom je huis tegen. Alhoewel veel van deze kleine kruipers en vliegers perfect zijn als snack voor andere dieren, heb je ze zelf liever niet in huis. In dit artikel vertellen we welke insecten je deze zomer kan tegenkomen en geven we tips hoe je ze kan voorkomen.

  1. Mieren
  2. Fruitvliegjes
  3. Vliegen
  4. Wespen
  5. Muggen

Mieren

Er zijn verschillende soorten mieren die jou in de zomer vereren met een bezoekje. De wegmier is de meest bekende. Je vindt ze terug in huis, maar ook buiten onder tegels of langs de straat. Deze soort kan bijten, maar daar voel je bijna niets van.

Er wordt soms gedacht dat een mier met vleugels de koningin van de kolonie is. Dat is mogelijk, maar als je er meerdere ziet is de kans groot dat je te maken hebt met vliegende mieren. Deze soort kan veel schade aanrichten in je tuin of huis doordat ze hun nest ondergronds aanleggen. Hierdoor kunnen er tegels verzakken, met alle ongemakken van dien. In spouwmuren en in de kruipruimte kan je ook een nest aantreffen. Zowel de wegmier als de vliegende mier komen in je huis af op eten. Dit eten nemen ze vervolgens mee naar hun nest. Doordat mieren in contact komen met voedsel, bestaat de kans dat ze het voedsel besmetten met bacteriën. Om je huis hiertegen te beschermen, plaats je een KB Mierenlokdoos vlak bij het looppad van de mieren.

Buitenshuis komen ook enkele andere soorten mieren voor die voor ongemak kunnen zorgen. Woon je in een bosrijk gebied of ben je op vakantie in de natuur, dan is de kans groot dat je bos- en steekmieren tegenkomt. Beide soorten zijn te herkennen aan hun rode kleur. Deze mieren kunnen steken, maar de resulterende rode bultjes zijn niet gevaarlijk. Rode mierensoorten zijn over het algemeen agressiever dan zwarte soorten. Het is daarom altijd raadzaam om afstand te houden.

Benieuwd hoe je het beste mieren in huis kan voorkomen en/of bestrijden? Lees er hier meer over. Vind hier alle producten tegen mieren.

Fruitvliegjes

Die kleine vliegende insecten die je elke zomer in de keuken ziet, zijn fruitvliegjes. Ze zijn namelijk gek op fruitresten, die met hogere temperaturen sneller vergaan. Daarnaast geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de levenscyclus van de fruitvlieg. De vrouwelijke vliegjes kunnen tussen de 400 - 800 eitjes per maand leggen. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Door geen fruitschaal neer te zetten en de groenbak vaker te legen kan je fruitvliegjes voorkomen. Als deze kleine beestjes eenmaal hun intrek hebben genomen in jouw keuken, is het lastig om ze weer weg te krijgen. De KB Fruitvliegjesval biedt in dat geval uitkomst.

Benieuwd naar andere manieren hoe je fruitvliegjes in huis voorkomt en bestrijdt? Lees er hier meer over. 

Vliegen

Naast de fruitvliegjes krijg je in de zomer ook te maken met grotere vliegen. De kleine kamervlieg komt in en rond het huis het meest voor. Bij warm weer zijn zij het actiefst. Vliegen komen af op bedorven voedsel. Het is tijdens de zomermaanden belangrijk om vaker schoon te maken en de vuilnisbakken in de tuin en in huis regelmatig te legen.

Wanneer je in het buitengebied woont, kunnen vliegen van boerenbedrijven in de buurt in huis terechtkomen. Wanneer de vlieg over vers eten loopt, kan hij besmettelijke bacteriën en sporen van schimmels achterlaten. Hier kan je flink ziek van worden. De vlieg brengt onder andere buikgriep en salmonella over op de mens. Door de KB Vliegenval buiten te plaatsen, voorkom je dat vliegen binnen komen. Daarnaast houdt de val je terras vrij van deze onhygiënische vliegers.

Benieuwd wat je nog meer kan doen om vliegen in huis te voorkomen en/of te bestrijden? Lees er hier alles over. Vind hier alle producten tegen vliegen.

Wespen

In de zomer lijkt het haast onmogelijk om iets te eten zonder dat er een wesp op afkomt. De belangrijkste tip is om rustig te blijven. Op het moment dat een wesp zich bedreigd voelt, scheidt hij een geur af om andere wespen te waarschuwen. Deze komen vervolgens richting de angstige wesp om te helpen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Wespen helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar er zijn oplossingen om overlast te voorkomen. Tijdens het barbecueën of ontspannen in de tuin kan je deze geel-zwarte insecten met de KB Wespenval op afstand houden en uitschakelen.

Voorkom dat je huis een aantrekkelijke nestplaats wordt door gaten en kieren te sluiten. Soms zijn er enkele wespen in huis te vinden. Bij kleine aantallen is er zelden sprake van een wespennest in huis. De kans is groot dat ze bij het luchten naar binnen zijn gevlogen. Zet een aantal ramen open om deze verdwaalde vliegers weer naar buiten te laten.

Kom je een wespennest tegen in je huis of tuin? Lees hier hoe je dit probleem kan oplossen. Vind hier alle producten tegen wespen.

Muggen

Geen dier is zo onlosmakelijk verbonden met de zomer als de mug. Wanneer de temperaturen boven de tien graden liggen word je ‘s nachts wakker van het gezoem van de vrouwelijke mug. Deze is gek op de menselijke geuren. Na de prik legt zij haar eitjes in stilstaand water. Door open water in en rondom je huis te voorkomen, beperk je de bewegingsvrijheid van de mug. Leeg daarom gieters, waterbakjes en plantenbakken. Op vochtige plekken in huis, zoals kruipruimtes en in afvoerputjes, kunnen muggen ook prima overleven. Wanneer je veel muggen in huis aantreft, kan het zijn dat ze in deze ruimtes eitjes gelegd hebben. Met KB Vliegen- en Muggen spray reken je in één keer af met grote hoeveelheden muggen.

Benieuwd hoe je muggen in huis voorkomt? Lees er hier meer over. Vind hier alle producten tegen muggen.

Ben je benieuwd hoe je insecten en ongedierte in of rondom je huis effectief bestrijdt? Bekijk ons volledige assortiment om af te rekenen met insecten en ander ongedierte.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer