25 aug 2021
Slome wespen in huis? Dit is wat het betekent

Het kan even schrikken zijn wanneer er een wesp in huis rondvliegt. Wespen komen voornamelijk tijdens de zomermaanden tevoorschijn. Dit wordt ook wel het wespenseizoen genoemd. Het kan ook voorkomen dat je slome of suffige wespen in huis ontdekt. Wat dit betekent en hoe je het voorkomt, beschrijven wij in dit artikel.

De oorzaak van slome wespen in huis

Wanneer je in de zomer het huis laat luchten, vinden verschillende insecten hun weg naar binnen. Ook wespen kunnen op deze manier in je huis terecht komen. Wanneer je de ramen weer sluit kunnen de arme beestjes niet meer weg. Doordat er binnenshuis weinig voedselbronnen zijn, raakt de verdwaalde wesp verzwakt. Hierdoor beweegt hij slomer dan zijn soortgenoten. Wanneer je vaker slome wespen aantreft kan er echter iets anders aan de hand zijn.

Slome wespen in huis worden veroorzaakt door een keuze van de wespenkoningin. In het voorjaar gaat de koningin op zoek naar een fijne plek om haar nest te bouwen. Wanneer ze ergens in jouw huis een klein gaatje ontdekt om naar binnen te gaan, is dit een uitstekende plek voor een wespennest. Een goed voorbeeld van zo’n lekker warm en droog plekje is een spouw. Hier kan zij in alle rust het nest bouwen en haar eitjes leggen. Wanneer de eitjes na enige tijd uitkomen zijn de eerste larven een feit. Als de larven zich gaan verpoppen heb je binnen de kortste keren te maken met tal van nieuwe wespen in jouw huis. In dit artikel vertellen wij meer over deze geel-zwarte insecten.

Wanneer de wespen uit het nest komen en in jouw huis gaan rondvliegen, hebben ze snel te maken met een gebrek aan voedsel. Een gevolg hiervan is dat deze wespen versuft raken en erg sloom worden. Slome wespen kom je vaak tegen bij ramen, omdat ze op licht afkomen.

Zijn slome wespen gevaarlijk?

Ondanks dat slome wespen op het eerste gezicht minder gevaarlijk ogen, raden wij aan toch op te passen. Hoewel ze minder agressief zijn, kunnen de versufte insecten alsnog steken. Sla wespen daarom ook nooit dood, maar jaag ze naar buiten. Zet het raam open en in de meeste gevallen zal de wesp vanzelf naar buiten vliegen. Wanneer je een wesp doodt geven ze een stofje af waardoor andere wespen in de omgeving agressief kunnen reageren. Dat wil je natuurlijk niet!

Wespennest ontdekken

Vraag jij je af of je te maken hebt met een paar verdwaalde wespen of dat je helaas te maken hebt met een wespennest? Met de informatie uit dit artikel ga je goed voorbereid op onderzoek. Daarnaast vertellen wij je welke stappen je het beste kan ondernemen als je een wespennest in of nabij je woning aantreft.

Wespen effectief bestrijden

Slechts last van een paar slome wespen? Lees dan snel dit artikel om erachter te komen hoe je wespen in je huis en tuin effectief bestrijdt. Bekijk hier ons volledige assortiment om wespen in en rondom huis te voorkomen, te vangen, te verjagen en te bestrijden.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/