24 mrt 2020
Wespennest ontdekt? Dit moet je doen!
tips

Zie je een wesp in huis of in de tuin rondvliegen? Dat betekent dat er een wespennest in de buurt aanwezig is. Wanneer je een wespennest in de tuin, of - nog erger - in huis ontdekt, wil je deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk verwijderen. Een wespennest bestaat al snel uit meer dan duizend wespen, dus je kunt je wel voorstellen dat dit voor enorme overlast kan zorgen.

In dit artikel vertellen we je welke stappen je moet ondernemen als je een wespennest in of nabij je woning aantreft.

Uiterlijk van een wespennest

Een wespennest herken je vrijwel direct. Het nest wordt door wespen gemaakt van kleine, fijn gekauwde stukjes hout en heeft een papierachtig uiterlijk. De bevruchte wespenkoningin zoekt in het voorjaar een geschikte plek om haar eitjes te leggen. Speciaal voor haar wordt het nest gemaakt.

Aan de binnenkant van een wespennest vind je zeshoekige raten die de basis zijn voor de stevige constructie van het nest. Dit zijn de bekende honingraten. Een wespennest heeft vaak een doorsnede van 20 tot 40 cm en een dikke wand die vaak wel meer dan twee centimeter dik is.

Waar vind je een wespennest?

Omdat de koningin haar eitjes op een veilige plek wil leggen en laten uitkomen, vind je een wespennest vaak terug op moeilijk bereikbare plekken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende locaties:

  • Onder je dakrand: een hele populaire plek voor wespen om een nest te bouwen, is onder de dakrand. Dit is een hoge en beschutte plek en een ideale locatie voor de koningin om haar eitjes te leggen.
  • Tegen balken: Ook tegen (houten) balken vind je vaak wespennesten, bijvoorbeeld aan de binnen- of buitenzijde van een schuur.
  • In een spouwmuur: een nest in een spouwmuur is erg lastig te signaleren. Je ziet dan vaak wespen af en aan vliegen, maar geen zichtbaar wespennest. Als er een nest in jouw spouwmuur zit, blijft er weinig over van je isolatiemateriaal.
  • In de grond: maar weinig mensen weten dit, maar een wespennest kan ook in de grond voorkomen. Wespen maken hun nest in oude muizenholletjes of een holle ruimte rondom plantenwortels. Goed oppassen dus, als je onkruid aan het wieden bent, het gras maait of je kinderen in de tuin spelen. Het kan zomaar gebeuren dat je de wespen in het nest verstoort en de agressieve wespen achter je aan komen.

Wespennest bestrijden

Heb je een wespennest ontdekt? Ga hier dan uiterst zorgvuldig mee om. In vrijwel alle gevallen moet een wespennest uiteindelijk door een professionele wespenbestrijdingsdienst weggehaald worden.

Met de KB Home Defense Wespenspray kun je zelf op voorzichtige wijze beginnen met het bestrijden van het wespennest. Trek beschermende kleding aan, zodat je niet gestoken wordt.

Pas onderstaande stappen bij voorkeur ‘s avonds toe, wanneer de wespen allemaal in het wespennest zitten. Zo vergroot je de kans op een effectieve bestrijding.

De spray dient zo ver mogelijk in de invliegopening van het nest gespoten te worden. Last van wespen in huis? De spray kan ook toegediend worden in kieren, naden en andere plaatsen waar wespen zich schuilhouden.

Wespennest verwijderen

Pas wanneer de wespen in het nest gedood zijn, kan het nest verwijderd worden. Verwijder nooit het nest wanneer de wespen nog actief zijn. Wanneer de wespen succesvol bestreden zijn met de wespenspray van KB Home Defense, kun je er ook voor kiezen om het wespennest te laten zitten. Een non-actief wespennest kan geen kwaad.

Zit het nest op een plek waar je zelf lastig bij komt of lukt het niet om het nest te signaleren, bijvoorbeeld omdat deze in een spouwmuur zit? Dan raden we aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[tags]=wespennest

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=tips
23 september 2021
tips
Last van mollen? Verjaag ze met geluid
23 juni 2021
tips
Wespen in huis & tuin bestrijden
24 mei 2021
tips
Welke rattensoorten leven er in en rondom je huis?