23 feb 2022

Eten zilvervisjes kleding?

tips

Ze zitten op zolder, in de kelder, maar ook gewoon in je slaapkamer. Zilvervisjes voelen zich overal thuis zolang het er donker en vochtig is. Uiteraard kiezen ze daarnaast voor een woonplaats waar voldoende eten te vinden is. Naast de keuken, biedt ook je kledingkast een grote bron aan lekkernijen. Zilvervisjes eten namelijk kleding. Benieuwd hoe je jouw T-shirts beschermd tegen het geknaag van zilvervisjes? Lees hieronder onze tips om je kast zo onaangenaam mogelijk te maken voor deze insecten.

  1. Wat eten zilvervisjes het liefst?
  2. Wat te doen tegen zilvervisjes in je kledingkast?

Wat eten zilvervisjes het liefst?

Zilvervisjes herken je aan hun voorliefde voor koolhydraten en eiwitten. Hierdoor zijn veel van de voorwerpen in huis een perfecte voedingsbron voor deze insecten. Koolhydraten en eiwitten zijn vezels die vooral veel voorkomen in papier en kleding. Het is dan ook geen verrassing wanneer je zilvervisjes aantreft in je kledingkast. Jouw kleding vormt namelijk een perfecte voedingsbron. Wanneer je eenmaal last hebt van beestjes in je kast, is het belangrijk om hier actie op te ondernemen. Alhoewel zilvervisjes niet direct schadelijk zijn voor jouw gezondheid, zijn ze dit wel voor de gezondheid van je kleding.

Vaak zitten zilvervisjes op meerdere plekken in huis, zoals de zolder, in de badkamer of op het toilet. Zolang het er donker en vochtig is, voelen ze zich er snel thuis. Een ander geliefd doelwit is de keuken. Ze hebben immers een voorkeur voor koolhydraten en eiwitten. In je keuken snoepen ze graag mee van restjes bloem of rondslingerende kruimels. Een kledingkast is voor zilvervisjes wat een voorraadkast is voor mensen: een oneindige voorraad aan voedsel.

Niet enkel zilvervisjes vormen een bedreiging voor je kledingstukken. Ook papiervisjes smullen van de vezels van je kleding. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen insecten. In dit artikel lees je er alles over.

Wat te doen tegen zilvervisjes in je kledingkast?

Het liefst wil je zilvervisjes zo snel mogelijk verwijderen wanneer je deze ontdekt. Als ze eenmaal in je huis zitten is het vaak lastig om ze te verwijderen. Dit heeft als reden dat nesten vaak op moeilijk bereikbare plekken voorkomen. In dit geval is voorkomen beter dan genezen. Heb je toch last gekregen van zilvervisjes? Ook in dat geval werken de volgende tips om het probleem grondig aan te pakken:

  1. Houd de temperatuur onder de 20 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder prettig zilvervisjes het in huis vinden.
  2. Ventileer goed en zorg voor voldoende droge lucht in huis. Beide oplossingen verlagen de luchtvochtigheid, waardoor het leefniveau voor de insecten onprettig wordt.
  3. Plaats KB zilvervisjesvallen in of rondom de kledingkast. Door de plakstrip zullen de nieuwsgierige insecten hun weg niet kunnen vervolgen, waardoor ze geen schade aan je truien, broeken en blouses kunnen aanrichten.
  4. Haal zoveel mogelijk overige voedingsbronnen in huis weg. Zorg er bijvoorbeeld voor dat etenswaren in de keuken in afsluitbare containers zitten en bewaar tijdschriften op een afgesloten plek. Hoe meer etensbonnen zich in huis bevinden, hoe groter de kans dat jouw huis een aantrekkelijke vestiging locatie wordt voor deze zilverkleurige insecten. Komen ze niet binnen om te eten van deze voedingsbronnen, dan is de kans groter dat ook je kledingkast vrij blijft van zilvervisjes.
  5. Spray KB Zilvervisjes Spray rondom de kledingkast en in naden en kieren waar je zelf lastig bij kan komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor openingen bij de vloer, bij ramen of bij de radiator.

6. Dicht gaten goed af. Zilvervisjes zijn klein en wringen zich makkelijk door kieren, gaten en spleten. Dicht deze gaten daarom direct wanneer je ze ontdekt.
7. Maak gebruik van ontvochtigings methoden. Plaats bijvoorbeeld (elektrische) vochtvreters.
8. Haal regelmatig al je kleding uit de kledingkast en klop deze uit. Stofzuig daarna goed om alle vezels van de vloer te verwijderen.
9. Controleer je huis op lekkage of andere waterbronnen. Neem gemorst water na het douchen of afwassen direct weg met een doekje. Hierdoor houd je het vochtniveau in huis zo laag mogelijk.

Heb je naast zilvervisjes ook nog last van andere insecten zoals muggen, vliegen, wespen of mieren? Bekijk dan hier ons volledige assortiment om insecten te weren, vangen en verjagen.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer