21 apr 2021

Het verschil tussen zilver- en papiervisjes?

tips

Kom je kruipende, langwerpige beestjes tegen in huis? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van zilvervisjes. Of zijn het toch papiervisjes? Het is belangrijk om het verschil tussen de twee soorten insecten te weten, omdat ze verschillende soorten schade kunnen aanrichten. In deze blog vertellen we je er meer over. Ook ontdek je hoe je ze kunt voorkomen én bestrijden.

  1. Wat zijn zilvervisjes?
  2. Wat zijn papiervisjes?
  3. Waar komen ze op af?
  4. Zijn zilvervisjes schadelijk?
  5. Zijn papiervisjes schadelijk?
  6. Zilvervisjes voorkomen en bestrijden

Wat zijn zilvervisjes?

Zoals de naam al verklapt zijn de zilvervisjes zilver van kleur. Daarnaast zijn ze te herkennen aan de schubbige huid. Deze kruipende insecten hebben geen vleugels en zijn ongeveer één centimeter groot.

Ook herken je zilvervisjes aan de twee korte voelsprieten aan het kopje. Verder hebben zilvervisjes drie staartdraadjes en zes poten aan de achterkant.

Wat zijn papiervisjes?

Papiervisjes worden vaak verward met de zilvervisjes. Dat is niet erg vreemd, aangezien ze meerdere overeenkomsten hebben. Toch zijn er duidelijke verschillen in het uiterlijk, waardoor je kunt achterhalen of je in huis te maken hebt met zilver- of papiervisjes.

In tegenstelling tot de zilvervisjes zijn de papiervisjes lichter grijs of bruin van kleur. Het papiervisje heeft geen glimmende huid, maar juist spikkels op de schubben. Dit kleine insect is ongeveer 1,5 cm groot en de voelsprieten zijn even lang als het papiervisje zelf.

Waar komen ze op af?

Zilvervisjes hebben een sterke voorkeur voor vochtige plekken, zoals de badkamer, in de gootsteen of aanrechtkastjes. Ook komen zilvervisjes op jouw bed af, dankzij de warmte van jouw eigen lichaam en nachtelijke transpiratie. De aanwezigheid van zilvervisjes in huis is dan ook vaak te wijten aan een hoge luchtvochtigheid of plekken waar het langere tijd vochtig is. Er wordt vaak gedacht dat zilvervisjes het resultaat zijn van een slechte hygiëne in huis, maar dit is niet waar.

De naam van het papiervisje verklapt al waar ze op afkomen. Je komt ze tegen op plekken waar veel papier ligt opgeslagen. Ze komen vaak via kartonnen dozen of andere papieren materialen naar binnen. In tegenstelling tot zilvervisjes, houden papiervisjes niet van vochtige plekken. Je vindt ze dan ook vaker op droge, warme plekken zoals in je kledingkast, achter het behang of de plinten. Papiervisjes houden niet van kou. Wanneer de temperatuur beneden de 20°C ligt, komen de eitjes niet meer uit.

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Zilvervisjes eten voornamelijk samengestelde koolhydraten zoals zetmeel in brood, maar ook schimmels, aardappels en pleisterwerk. Wanneer je huisdieren hebt, komen zilvervisjes ook af op brokjes voer. Zilvervisjes brengen nauwelijks materiële schade toe, maar ze kunnen wel stukjes van jouw kleding opeten. Zilvervisjes die bij het aanrecht te vinden zijn, kunnen mogelijk ook voedsel besmetten doordat ze bacteriën en schimmels met zich meedragen. Dit is alleen het geval wanneer je meerdere zilvervisjes per dag in huis ontdekt. In kleine aantallen, wanneer je een enkele keer een zilvervisje ontdekt, zijn ze vrijwel nooit schadelijk.

Wanneer je last hebt van zilvervisjes in huis, zijn vochtproblemen vaak de oorzaak. Vochtproblemen in huis zijn slecht voor jouw gezondheid, maar dit komt dus niet door de zilvervisjes zelf.

Zijn papiervisjes schadelijk?

Voor onze gezondheid zijn papiervisjes niet schadelijk. Dit komt doordat ze geen ziektes overbrengen, niet bijten of steken. Toch is het een signaal wanneer je papiervisjes in huis hebt, omdat papiervisjes van een droge omgeving houden. Voor onze gezondheid is een droge omgeving namelijk niet goed. Daarom is het belangrijk om jouw huis goed te blijven ventileren.

Papiervisjes kunnen materiële schade aanrichten. Het menu van papiervisjes bestaat voornamelijk uit boeken en krantenpapier. Ook aan schilderijen en behang kunnen deze insecten schade toebrengen. Papiervisjes eten naast papier ook boekenlijm, textiel, hout en zetmeel. Je herkent schade doordat de bovenste papierlaag van een boek of van een schilderij wordt opgegeten. Soms zie je vooral gaatjes aan de randen waar papiervisjes van gegeten hebben. Op de plekken waar bijvoorbeeld inkt en lijm zat, kunnen deze kleine insectjes delen papier weg eten en ontstaan er gaten.

Zilvervisjes voorkomen en bestrijden

Ben je benieuwd hoe je zilvervisjes in huis kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan snel dit artikel met handige tips en producten. Bekijk hier het assortiment tegen zilvervisjes. Gebruik de KB Zilvervisjesval voor het vangen van zilvervisjes. Gebruik de KB Zilvervisjes Spray om zilvervisjes te bestrijden. Dit product is 4 tot 6 weken werkzaam. Bekijk de onderstaande video om meer over dit product te weten te komen.

 

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer