28 feb 2020

Wat zijn zilvervisjes?

tips

Ontdek je glimmende, kruipende beestjes in huis? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van zilvervisjes.

  1. Hoe zien zilvervisjes eruit?
  2. Waar komen zilvervisjes op af?
  3. Verschil met papiervisje
  4. Zilvervisjes voorkomen en bestrijden

Hoe zien zilvervisjes eruit?

Zilvervisjes zijn kleine insecten met een zilverachtige, schubbige huid. Ze hebben geen vleugels en zijn ongeveer één centimeter groot. Dankzij de kleur en de structuur van de huid en de wiebelende beweging die deze beestjes maken, worden ze zilvervisjes genoemd.

Naast de kleur, herken je de zilvervisjes ook aan de twee ‘voelsprietjes’ die op de kop bevestigd zijn. Een zilvervisje heeft zes poten en aan de achterkant drie staartdraadjes.

Waar komen zilvervisjes op af?

Zilvervisjes zijn vooral ‘s nachts actief. Ze zijn dol op warmte en vocht en je komt ze dan ook veel tegen op vochtige en warme plekken, bijvoorbeeld in de badkamer, in de gootsteen, kelder of in bed. Het bed is een geliefde plek voor zilvervisjes dankzij de warmte van jouw eigen lichaam en nachtelijke transpiratie.

De aanwezigheid van zilvervisjes in huis is dan ook vaak te wijten aan een hoge luchtvochtigheid in huis of plekken waar het langere tijd vochtig is, zoals in de gootsteen of in het bad. Er wordt vaak gedacht dat zilvervisjes het resultaat zijn van een slechte hygiëne in huis, maar dit is niet waar.

Zilvervisjes bewegen zich ontzettend snel voort en zijn daarom ook lastig te vangen.

Verschil met papiervisjes

Zilvervisjes behoren tot de Franjestaarten. Ook het papiervisje hoort bij deze orde en wordt vaak verward met het zilvervisje. Zowel het papiervisje als zilvervisje zijn dol op warme plekken, maar het grote verschil tussen beide is het uiterlijk.

Het papiervisje is een bruin in plaats van zilverkleurig en heeft geen glimmende huid. Wel zijn beide soorten ongeveer even groot en hebben ze voelsprieten en drie staartdraadjes. De kleur is de duidelijkste factor om de twee van elkaar te kunnen onderscheiden.

Papiervisjes leven op - de naam verklapt het al - papier. Ze komen vaak via kartonnen dozen of andere papieren materialen naar binnen. In tegenstelling tot zilvervisjes, houden papiervisjes niet van vochtige plekken. Je vindt ze dan ook vaker op droge, warme plekken zoals in je kledingkast, achter het behang of de plinten.

Zilvervisjes voorkomen en bestrijden

Zilvervisjes kun je bestrijden met de volgende producten: KB Zilvervisjesval en KB Zilvervisjes Spray.

KB Zilvervisjesval

De KB Zilvervisjesval is een eenvoudige en veilige oplossing voor het vangen van zilvervisjes, papiervisjes en ovenvisjes. Met 3 vallen per verpakking is het makkelijk in gebruik. Deze kleefvallen zijn ideaal voor vochtige plekken waar deze insecten vaak verschijnen. De val bevat geen insecticiden of lokstoffen, maar bootst een schuilplaats voor zilvervisjes na. Zilvervisjes die over de val lopen, blijven aan de kleefzijde plakken. De val is veilig voor kinderen en huisdieren, en biedt een effectieve aanpak tegen overlast van deze snel voortplantende insecten.

KB Zilvervisjes Spray

De KB Zilvervisjes Spray is speciaal ontworpen om zilvervisjes te bestrijden. Met een handige spuitspriet kan het gemakkelijk worden toegepast op de verstopplekken van deze insecten, zoals kieren en naden. Het heeft een nawerking van 4 tot 6 weken en is effectief tegen niet alleen zilvervisjes, maar ook tegen papier- en ovenvisjes.

Op zoek naar tips om zilvervisjes in huis te voorkomen? Check dan dit artikel met handige tips.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer