13 jun 2022

Zelf een beginnend wespennest verwijderen

tips

Niemand is blij met een bezoek van een wesp. Wanneer je niet één wesp, maar een heel nest aantreft, dan is de paniek vaak compleet. Wespen kunnen immers een gevaar vormen voor jonge kinderen, oudere en mensen met een allergie. Vooral wespensteken zijn, ook wanneer je niet allergisch bent, ontzettend vervelend. Kortom, genoeg redenen om een klein, beginnend wespennest zo snel mogelijk te verwijderen.

Een beginnend wespennest herkennen

Het verschil tussen een beginnend en volledig wespennest is goed te zien. Een beginnend wespennest is nog klein. Wanneer je een nest aantreft met het formaat van een ei, dan is dit een nieuw wespennest. Heeft het de grootte van een basketbal? In dat geval heb je te maken met een volgroeid nest en is het oppassen geblazen.


Naast het formaat heeft ook de buitenzijde van het nest een andere structuur. De beginnende variant heeft een papier-achtig uiterlijk. Het lijkt net alsof het van papier-mache gemaakt is. Dit is te herkennen aan de dunne gestapelde laagjes, met de structuur van een croissant. Vaak zijn er kleine gaten en andere openingen te zien. Soms is de raat zelfs gedeeltelijk open, waardoor de binnenkant goed te zien is. In de cellen die je ziet legt de koningin haar eitjes.

Hoe vind je een beginnend wespennest?

Kijk eerst op droge en beschutte plekken, zoals tussen het dak van een schuur bijvoorbeeld, of onder een afdak. Deze plaatsen zijn bij uitstek populair bij wespen als vestigingslocatie. Als je een klein wespennest vindt heb je geluk, maar meestal hangen ze op plekken waar je niet snel kijkt. Loop onderstaande checklist in het voorjaar en de zomer regelmatig door om beginnende wespennesten op tijd te vinden:

 1. Kijk onder het afdak van schuren en garages en onder de dakgoot;
 2. Vergeet ook niet binnen in schuren, tuinhuisjes of garages naar het plafond te kijken;  
 3. Staat er een holle boom of boomstronk in je tuin? Hier bouwen wespen graag nesten, kijk deze dus altijd na;
 4. Zie je een wesp vliegen? Probeer deze te volgen richting het nest;
 5. Zoek op de zolder naar beginnende nesten;
 6. Kijk in de grond, bijvoorbeeld onder struiken of een boomstronk. Sommige wespensoorten bouwen hun nest ondergronds;
 7. Controleer, indien mogelijk, ook onder de dakpannen van je huis, aanbouw of tuinhuisje.

Hoe verwijder je een beginnend wespennest?

Wespennesten kunnen het beste door een professional worden verwijderd. Volgroeide nesten zitten immers vol met wespen die het niet prettig vinden dat hun woonplaats en koningin bedreigd worden. Een klein, beginnend nest is soms zelf nog te verwijderen. Houd hierbij altijd de veiligheid van jezelf en andere omwonenden in acht. Bij twijfel kan je beter iemand inschakelen om het nest weg te halen. Dit geldt ook voor nesten die zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden, zoals onder de dakpannen of in de spouwmuur. 

 1. Bedek je lichaam met een speciaal pak. Vergeet hierbij vooral je gezicht, hals en handen niet te bedekken;
 2. Zorg voor een veilige werkomgeving. Houd andere mensen en vooral jonge kinderen en huisdieren weg bij de werkzaamheden;
 3. Sluit ramen en deuren, zodat ontsnappende wespen je huis of tuinhuis niet in kunnen vliegen. Hangt het nest binnen? Sluit dan de deur van deze kamer;
 4. Kies bij voorkeur een moment in de avond of nacht. Dan weet je zeker dat alle wespen zich binnen bevinden;
 5. Afhankelijk van de locatie van het nest, kies je voor de volgende methodes:
  - Giet kokend water in of over het wespennest. Je kan het nest ook in een emmer met kokent water laten vallen;
  - Met KB Wespenspray schakel je de wespen in het nest uit. Met de handige spuitspriet komt de spray ook op moeilijk bereikbare plaatsen.

Zo gebruik je de wespenspray:

 1. Dek de bodem onder het wespennest zorgvuldig af.
 2. Zorg dat je de wespenspray vooraf goed schudt. 
 3. Steek de spuitspriet zo ver mogelijk in de invliegopening van het nest. 
 4. Vul het nest vervolgens met zoveel mogelijk vloeistof. 
 5. Laat het nest enige tijd hangen. Het behandelde nest mag na afloop bij het restafval.

  Wanneer je een beginnend nest weghaalt is het belangrijk dat de koningin hierbij gedood wordt. Wanneer zij ontsnapt, is de kans groot dat je over een aantal weken op een andere locatie een nieuw nest aantreft. 

  Wespennesten mogen alleen verwijderd worden wanneer deze een gevaar vormen voor de omgeving. Vind je een nest in het bos? Dan mag je deze daar gewoon laten hangen.
  Heb je geen last van een wespennest, maar wel van zomerse bezoekjes van deze gestreepte insecten? Met de KB wespenval kan je in alle rust genieten van een zomerdag in de tuin of op je terras. Lees hier ook onze andere tips om wespen op afstand te houden.  

  Heb je naast wespen, last van andere insecten, zoals muggen, mieren, zilvervisjes of (fruit)vliegen? Bekijk al onze producten om jouw probleem snel en simpel op te lossen. De producten van KB helpen je insecten te weren, vangen en bestrijden.


 

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen
25 november 2019
Tips om mieren te bestrijden