01 sep 2022
Wat te doen tegen motten in huis?
tips

Als je motten aantreft in je meel of kledingkast kan dit even schrikken zijn. De maden en eitjes bieden geen frisse aanblik. Dit betekent vaak direct dat je de aangetaste kleding en etenswaren moet weggooien. Het kan in dat geval goed zijn dat dit niet de enige plek is waar motten zich schuilhouden. Met deze tips ben je snel af van motten in huis.

1. Mottenballen

De term mottenballen is een licht misleidende naam. Tegenwoordig zitten de balletjes namelijk in een klein plastic zakje met gaatjes. Dit omhulsel hoeft niet te worden verwijderd. De inhoud verdampt gedurende drie maanden. Hierbij wordt een geur afgegeven die door motten als erg onprettig wordt ervaren. Zorg voordat je begint dat je kledingkast droog en gelucht is. Leg de mottenballen op verschillende plekken in de kledingkast om kledingmotten te weren. Iedere drie maanden nieuwe mottenballen neerleggen is voldoende om voortdurende bescherming te bieden.

2. Licht

Door je kledingkast regelmatig te luchten, verstoor je het leefgebied van de mot. Daarnaast houden deze kleine fladderaars niet van licht. Als je kledingkast in een lichte ruimte staat, doe je er goed aan om deze zo af en toe open te zetten.

3. Luchten

Zoals gezegd houden motten niet van een verstoord leefgebied. Door ramen tegen elkaar open te zetten wanneer het waait, creëer je luchtstroming in huis. Motten gedijen erg goed in vochtige ruimtes. Ventileer daarom voldoende en zet vochtvreters in huis wanneer het klam aanvoelt. 

4. Azijn

Als je last hebt van motten in huis kan je planken en meubelstukken in de aangetaste ruimte het beste afnemen met een mengsel van gelijke delen azijn en water. Dit ruikt erg sterk, dus het is aan te raden om één ruimte per keer onder handen te nemen en voldoende te luchten. Je kan er ook voor kiezen om dit mengsel met warm water te bereiden en dit in een bakje op een plek te zetten waar je van motten af wilt.

5. Mottenvallen

KB vliegenvangers zijn bedekt met een lijmlaag. Wanneer de motten hier tegenaan vliegen blijven ze kleven en kunnen ze geen schade meer aanrichten. Zoek bij het plaatsen naar een locatie waar de vangers niet tegen kwetsbare materialen, zoals wol, aanhangen.

6. Anti-motten spray

KB Vliegen & Muggen Spray werkt tegen bijna alle vliegende insecten, waaronder motten. Na het schudden spuit je vanaf het midden naar de vier bovenhoeken van een ruimte. Hierbij houdt je ten minste 50 centimeter afstand van muren en meubels. Na behandeling sluit je de ruimte voor 10 minuten. Zet na deze periode alle ramen en deuren open om de ruimte te luchten. Spuit de spray nooit op (aangetaste) kleding of op voedsel.

7. Stofzuigen

Grote stoffen oppervlakken zoals gordijnen en tapijt behandel je met een stofzuiger. Bij aanvang van je bestrijdingsactie doe je dit iedere dag. Zorg dat je de bak of zak daarna direct leegt om eitjes en larven van de mot uit huis te verwijderen.

8. Kruidenzakjes

Op plekken waar je veel last hebt van motten, zoals in je kledingkast, hang je zakjes met kruiden die motten niet aantrekkelijk vinden. Vul een katoenen zakje met gedroogde:

  • Boerenwormkruid;
  • Vlierbloesem;
  • Lavendel;
  • Kamfer;
  • Lievevrouwebedstro.

9. Was je kleding op hoge temperatuur

Naast het mottenvrij maken van je kledingkast, moeten ook de individuele kledingstukken worden behandeld. Klop alle kledingstukken buiten goed uit om eitjes en larven te verwijderen. Door je kleding flink heet te wassen (60 °C), dood je de eitjes en mottenlarven. Heb je fijne kleding die niet geschikt is om op deze temperaturen te wassen? Hang deze buiten in de zon. Motten houden immers niet van licht. Je kan het kledingstuk ook ten minste vier dagen in de vriezer leggen. Dit heeft hetzelfde effect. Daarnaast is het mogelijk om je wollen kleding te laten stomen. De hitte zorgt ervoor dat er geen levende larven of eitjes overblijven.

Heb je in huis of op je terras naast motten ook last van andere insecten, zoals vliegen, muggen, mieren, wespen of zilvervisjes? Bekijk dan ons volledige assortiment op de website. Met de producten van KB vang, verjaag én weer je insecten snel en gemakkelijk.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen
26 juni 2019
Rattenkeutels herkennen