16 aug 2022
Mieren verjagen met natuurlijke middelen
tips

Een paar druppels ijs op je terras zijn vaak al voldoende om mieren koers te laten zetten naar jouw tuin. Zodra zij weten dat er iets te halen valt, zullen ze terugkeren. Grote kans dat je uiteindelijk ook binnen een rij dapper marcherende donkergekleurde soldaatjes tegenkomt. Om te zorgen dat de drukbezochte plekken minder aantrekkelijk worden, zijn er verschillende huis-tuin-en-keuken-middeltjes die je in kan zetten om mieren thuis weg te houden. Wij nemen de beste methoden graag met je door.

1. Waarom heb jij last van mieren in huis?
2. Mieren natuurlijk verjagen
3. Koffiedik
4. Nootmuskaat
5. kaneel
6. kopere munten
7. Tuinkruiden bij ingang huis/keuken
8. Gist
9. Gebruik de producten van KB

Waarom heb jij last van mieren in huis?

Mieren zijn eigenlijk constant op zoek naar voedsel. Een kruimel hier of daar valt voor ons eigenlijk niet op, maar voor mieren is dit een flinke maaltijd. De belangrijkste reden dat je last hebt van mieren is dat er voldoende voedsel aanwezig is om de populatie in stand te houden. Denk hierbij aan koekkruimels op het terras, maar ook brood- of jamresten op niet afgewassen borden. De weg van tuin naar woning is in zo’n geval ook snel gevonden. Omdat deze insecten zo klein zijn hebben ze aan een kleine opening of kier genoeg om zich naar binnen te werken.

Mieren natuurlijk verjagen

Als mieren eenmaal hun weg naar jouw voorraad kruimels gevonden hebben, dan kan je een van de volgende methode inzetten om mieren te verjagen. Zorg er tegelijkertijd wel voor dat etensresten direct opgeruimd worden, anders is het dweilen met de kraan open.
 

1. Koffiedik

Waarschijnlijk kom jij de dag niet door zonder koffie, maar mieren kunnen de geur niet uitstaan. Gebruik voor deze methode nat koffiedik. Wanneer je last hebt van mieren die je huis binnenkomen, kan je het koffiedik leggen op de route die ze nemen richting jouw huis. Strooi ook een cirkel rondom de ingangen van het nest. Vervang het koffiedik regelmatig. Zodra het opgedroogd is veeg je het op en leg je een verse, vochtige laag neer. Houdt dit vol totdat je geen mieren meer ziet.
 

2. Nootmuskaat

Mieren zijn gevoelige insecten. Heftige geuren gaan ze het liefst uit de weg. Voor deze tip heb je verse gemalen nootmuskaat nodig. Ook deze leg je rondom het nest. Je kan, als je weet waar deze marcherende zwarte insecten je huis binnenkomen, ook verse nootmuskaat bij de ingang leggen.

3. Kaneel

Hetzelfde trucje als hierboven is ook uit te halen met kaneel. Voor ons ruikt het naar koekjes of gebak, maar mieren gaan graag een blokje om voor de opvallende geur. Het enige nadeel is dat de geur net iets minder sterk is, waardoor het in situaties met extreem veel mieren niet altijd het gewenste effect heeft. Door bijvoorbeeld kaneel en nootmuskaat te combineren, creëer je een krachtig mengsel met een goed afschrikwekkend effect en heb je binnen no time geen last meer van mieren in en om je huis.

4. Koperen munten

Voor zowel binnen- als buitenshuis werkt het neerleggen van koperen munten tegen mieren. Ook koper heeft een opvallende geur die door mieren als onwenselijk wordt ervaren. Doordat dit metaal geen natte resten achterlaat is dit een perfecte oplossing voor in huis. Leg deze op het looppad van de mieren. Het kan voorkomen dat ze terugkeren en een andere weg zoeken naar dezelfde locatie. Het neerleggen van extra muntstukken op dit nieuwe pad kan helpen bij het weren van mieren.

5. tuinkruiden bij ingang huis/keuken

Deze tip verspreidt een heerlijke geur en ziet er ook nog eens vrolijk uit. Verschillende planten en kruiden hebben een afschrikwekkende werking op mieren. Dit heeft wederom grotendeels met de geur te maken. Je kan ervoor kiezen om deze vrolijke groeiers en bloeiers preventief in je tuin te planten en in je vensterbank te zetten. Hebben de mieren inmiddels een pad in je tuin of zelfs in huis gevonden? Zet dan enkele potten met deze kruiden of planten neer op de bekende routes:

  • Goudsbloem;
  • Afrikaantjes;
  • Munt;
  • Lavendel;
  • Majoraan;
  • Bieslook;
  • Salie;
  • Basilicum.

6. Gist

Om de mierenkolonie te laten groeien, zijn de bewoners eigenlijk altijd op zoek naar voedsel. Door een zoet mengsel te maken met bloem of bakpoeder keren de mieren niet meer terug, nadat ze hiervan gegeten hebben. Voor het zoete mengsel kan je siroop of honing gebruiken. Voedsel wordt altijd meegenomen naar het nest, zodat de hele kolonie hiervan kan eten. Mieren zijn slecht in staat om voedsel met gist te verwerken, waardoor je in één keer van een grote groep insecten af bent.

7. Gebruik de producten van KB

Heb je ondanks deze tips toch last van mieren? Met KB Mieren Poeder kun je snel resultaat behalen en voorkom je dat mieren in je tuin of op je terras een plaag worden. Verschuilen de mieren zich voornamelijk in huis? Gebruik dan KB Mieren & Kruipend Ongedierte Spray. Met de handige spuitspriet pak je de schuilplaatsen van de mieren eenvoudig aan. Probeer ook de insecticide vrije variant met de ​​KB Mieren en Kruipend Ongedierte Spray Pesticidevrij Spray. Je kunt deze spray eenvoudigweg op de mieren sprayen, waardoor er een bubbel rondom de mier ontstaat. De mier kan zich dan niet langer bewegen en je stopt de cyclus. Wanneer ze niet meer bewegen spray je nog één keer, zodat het middel niet te snel uitwerkt en dan ben je van de mieren af.

Kom je in huis of op je terras naast mieren ook andere insecten tegen zoals vliegen, wespen, muggen of zilvervisjes? Bekijk dan hier ons volledige assortiment. Met de producten van KB vang, weer én verjaag je insecten snel en gemakkelijk.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen
26 juni 2019
Rattenkeutels herkennen