26 jul 2022

Helpen citronellakaarsen tegen muggen?

In de zomer komen muggen als ongenode gast binnen om je vervolgens lek te prikken. Jij blijft alleen achter met jeukende bulten op je lijf. Je besluit om citronellakaarsen te branden om de muggen op afstand te houden. Voor de volledigheid smeer jij je ook nog eens in met een citronellastick. Dit zijn goede intenties, maar helpt dit wel voldoende om muggen op afstand te houden?

Licht

Er werd lang gedacht dat ramen open zetten terwijl een lamp brandt een aantrekkende werking heeft op muggen. Inmiddels is de wetenschap erachter dat lampen geen effect hebben op deze zoemende insecten. Pas in de nacht verlaten muggen hun nest, daardoor is de kans groot dat zij je in het donker met een bezoek vereren. Ze komen vooral af op je lichaamswarmte, uitgeademde CO2 en je geur. Deze zijn onweerstaanbaar voor vrouwtjesmuggen. Zij zijn ook juist degene die je prikken.

Muggen vinden de ene persoon een stuk aantrekkelijker ruiken dan de ander. Op een afstand van tientallen meters weet een mug of hij te maken heeft met een smakelijk hapje. Dit wordt bepaald door de chemische verbindingen in je lichaam. Op een groot gedeelte hiervan heb je zeer weinig invloed. Het zijn je genen die de processen in je lichaam bepalen. Daarnaast heeft bepaalde voeding en medicijngebruik ook een invloed. Vandaar dat jij wordt lekgeprikt, terwijl je partner in dezelfde kamer nergens last van heeft.

Citronella

Muggen komen dus onder andere af op je lichaamsgeur. Helpt het om je lichaamsgeur te maskeren met citronellaspray of het branden van een citronellakaars? Je lichaamsgeur komt tot stand door bacteriën die zich op en in je huid bevinden. Deze geur verbloem je niet zomaar met de geur van citronella. Als je het lekker vindt ruiken kan het geen kwaad om een citronellakaars te branden, maar het voorkomt niet dat muggen je vinden of dat je geprikt wordt. Hetzelfde geldt voor sterk ruikende parfums of andere middeltjes die een sterke geur hebben. Maar wat helpt er dan wel?

Muggen effectief verjagen

 

1. DEET

Het enige middeltje dat je op je huid aanbrengt waarvan bewezen is dat het effect heeft, is DEET. Dit middel maskeert de geur van je lichaam en weert insecten. In de meeste middeltjes zit een lage hoeveelheid DEET, maar er bestaan sprays en crèmes met daarin tot wel 50% DEET. Een groot nadeel hiervan is dat DEET niet geheel zonder gevaar is. Sommige mensen krijgen last van huidirritatie en het is niet goed voor het milieu. Daarom is het raadzaam om dit middel alleen te gebruiken op tropische bestemmingen waar de muggen vervelende ziekteverwekkers, zoals malaria, met zich meedragen. In Nederland hoef je niet bang te zijn dat muggen deze ziekte met zich meedragen.

2. Gaas en horren

Het is natuurlijk mogelijk om de volledige zomer ramen en deuren gesloten te houden. Maar wanneer de temperaturen oplopen is de kans groot dat je op een gegeven moment toch zwicht en je ramen openzet. Als je een raamopen zet om in de avond de ergste warmte uit huis te laten ontsnappen, nodig je hiermee de muggen uit om bij je naar binnen te gaan. Met hordeuren of muggengaas sluit je jouw raamopening af voor deze stekende insecten, terwijl de frisse lucht wel naar binnen kan.

3. Klamboe

Met warm weer zal er regelmatig een onbedekt ledemaat buiten je dekbed hangen wanneer je slaapt. Grote kans dat je wakker wordt met een aantal flinke, jeukende muggenbulten. Door een klamboe rond je bed te plaatsen, houd je ze op afstand. Kies een goed passend exemplaar. Muggen zijn immers meesters in het vinden van de kleinste gaatjes. Als jouw klamboe ook maar een beetje open staat, komen ze je alsnog met een bezoek vereren.

4. Stilstaand water

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Staat er een regenton of lege bloembak onder jouw slaapkamerraam, dan is de kans groot dat daar na een regenachtige periode water in blijft staan. Hier maken muggen vervolgens gretig gebruik van om daar hun kraamkamer in te richten. Zorg er daarom voor dat er nergens water in achterblijft, zodat de muggen minder dicht in je buurt wonen, waardoor de kans kleiner is dat ze je vinden en dat je wordt geprikt.

5. De traditionele manier

Uiteraard kun je ook gewoon voor een vliegenmepper kiezen, die werkt ook prima tegen muggen. Maar zo blijf je wel een tijd bezig om ze allemaal uit te schakelen. Een andere manier om een muggenvrije kamer te creëren is door een insectenlamp te gebruiken. Deze zet je op tafel of steek je in het stopcontact, waardoor er een UV-lamp aan gaat. Deze lamp trekt insecten aan en lokt ze in de val. Zo ben je ook snel van je muggen af. Houdt wel je raam dicht, anders komen er heel veel andere insecten op de lamp af en heb je straks een insecten dierentuin in je slaapkamer.

6. Ventilatoren

Als je zoekt naar een diervriendelijke manier om muggen op andere gedachten te brengen, is een ventilator de perfecte oplossing. Door de grote luchtverplaatsing kunnen muggen niet bij je in de buurt komen. Daarnaast zorgt de luchtverplaatsing ervoor dat je lichaamsgeur zich niet slechts op een plek bevindt. Hierdoor kunnen zij hun prooi minder goed detecteren, waardoor jij rustig de hele nacht door kan slapen.

7. Gebruik een van de producten van KB

Heb je ondanks deze tips toch last van muggen? Met KB Vliegen- en Muggen schakel je muggen uit zodra je ze hoort of ziet. Het product kan in elke ruimte van het huis gebruikt worden en is zeer geschikt voor slaapkamers. Spray vanaf een afstand van 10 tot 30 centimeter op de mug, totdat deze volledig doorweekt is. Zodra het insect in contact komt met het middel, vormt er een kleine transparante bubbel om het insect heen. Door een tweede keer te spuiten wordt de mug geïmmobiliseerd en zorg je ervoor dat de mug je niet meer kan lastigvallen. Doordat het middel gifvrij is, kan het zonder risico keer op keer gebruikt worden op alle plekken in je woning, tent of caravan.


Kom je in huis of op je terras naast muggen ook andere insecten tegen, zoals vliegen, wespen, mieren of zilvervisjes? Bekijk dan op onze website ons volledige assortiment. Met de producten van KB vang, weer én verjaag je insecten snel en gemakkelijk.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/