18 mrt 2020
Waar komen vliegen op af?
tips

Vliegen kom je op veel plekken tegen, maar meestal in kleine aantallen. In dat geval is er geen sprake van een groot probleem, maar toch kunnen ze vervelend zijn. Op warme dagen kan het aantal flink groeien en in huis terechtkomen. Heb jij last van vliegen en wil je weten waar ze op afkomen? Je leest het in dit artikel.

Wat zijn vliegen?

Vliegen zijn er in allerlei soorten en maten en zorgen vaak voor overlast. Voor veel mensen in Nederland is de huisvlieg de meest bekende soort. Deze vlieg is ongeveer 7 tot 8 mm lang, donkergrijs tot zwart van kleur met 4 lengtestrepen op het lichaam. Het achterlijf is gelig van kleur. Als mond heeft de huisvlieg een snuit om vloeibaar voedsel mee op te zuigen. De volwassen vrouwelijke vliegen leggen in hun leven 600 tot 2000 eitjes. Dit doen ze per keer in groepjes van 100 tot 150 eitjes. De huisvlieg gaat op zoek naar (rottend) eten of plantaardig afval om zelf van te eten en is daarom vaak in huizen te vinden. De huisvlieg voelt zich daarnaast helemaal thuis in donkere ruimten zoals onze huiskamers.

Oorzaak van vliegen

Ten eerste hebben vliegen een erg sterk reukvermogen en daarom trekken ze vaak een huis binnen. Huisvliegen worden namelijk aangetrokken door allerlei soorten voedingsmiddelen die aanwezig zijn huizen. Vaak hebben ze een voorkeur voor zoete voedingsmiddelen vanwege de suikers die hierin zitten. Toch kunnen bijna alle andere levensmiddelen ook worden genuttigd door vliegen. Bij warm en broeierig weer kunnen vliegen zich bijvoorbeeld snel in afval in containers met etensresten voortplanten. Van daaruit kunnen de vliegen zich verder verspreiden en een weg door je huis gaan zoeken. Ook bij een gebrek aan hygiëne of het niet op tijd legen van vuilnisbakken of containers is een toename van het aantal vliegen het gevolg.

Daarnaast worden in de schemering vliegen aangetrokken naar het licht. Ook naar warmte zullen ze zich sneller verplaatsen. Vliegen komen dan ook al snel af op warme luchtstromen en die zijn dan vooral bij huizen te vinden. In een koud, onbewoond donker en tochtig huis zul je daarom niet of nauwelijks vliegen tegenkomen.

Vliegen voorkomen en bestrijden

Op zoek naar tips om vliegen in huis te voorkomen en bestrijden? Check dan dit artikel met handige tips en producten.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[tags]=waar-komen-vliegen-op-af

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=tips
27 maart 2020
tips
Motten in huis? Dit kun je doen
26 maart 2020
tips
5 tips om fruitvliegjes te bestrijden
24 maart 2020
tips
Wespennest ontdekt? Dit moet je doen!