23 jul 2021

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

tips

Heb je last van hele kleine vliegjes in jouw keuken, in de buurt van jouw fruitschaal of bij de prullenbak? Je hebt dan zeer waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes in huis. Deze kleine insectjes kunnen erg vervelend zijn. Op warme dagen kan het aantal zelfs flink groeien. Heb jij last van fruitvliegjes en wil je weten waar ze vandaan komen? Je leest het in dit artikel.

  1. Wat zijn fruitvliegjes?
  2. Oorzaak fruitvliegjes
  3. Fruitvliegjes voorkomen en bestrijden

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes van zo’n drie millimeter groot. Ze lijken op het eerste gezicht zwart, maar zijn eigenlijk bruin-geel van kleur met roodachtige oogjes. De meeste fruitvliegen leven ongeveer een maand. Een enkel fruitvliegje legt in haar leven tussen de 400 - 800 eitjes, waardoor je binnen de kortste tijd last hebt van een serieuze plaag in huis.

In de winter kom je fruitvliegjes niet zo snel tegen, maar ook dan kunnen ze actief zijn. Toch komen ze vooral voor in de zomer en het vroege najaar. Ze komen dan af op zoet fruit, maar ook op rottende en beschimmelde groenten, restjes alcohol, vruchtensap of frisdrank. Daarnaast kom je ze regelmatig tegen bij planten met dorre blaadjes of in de koffiedrab van het koffiezetapparaat.

Een eitje van een fruitvliegje ontpopt zich gemiddeld gezien binnen tien dagen tot een ‘volwassen’ fruitvliegje. Bij extreem warm weer komen de eitjes vaak al binnen 24 uur uit. Daarom zie je in de warmere maanden in korte tijd erg veel fruitvliegjes rondvliegen.

Oorzaak van fruitvliegjes

De naam van deze kleine insectjes verraadt het dus al; fruitvliegjes komen af op fruit en allerlei andere zoete dingen. Toch hebben ze een voorkeur voor rottend of overrijp fruit. Daarom kom je ze vaak tegen in de keuken, bij jouw fruitschaal of bij een vuilnisbak of afvalcontainer.

Maar waar komen ze dan vandaan? Het kan zo zijn dat je de kleine vliegjes zelf onbedoeld hebt meegebracht naar huis. Ze zitten namelijk regelmatig op of in het fruit dat je hebt gekocht in de supermarkt of bij de plaatselijke groenteboer. Fruitvliegjes leggen hun eitjes op de schil van zeer rijpe of gistende vruchten. Het verse fruit dat je hebt gekocht kan al eitjes bevatten zonder dat je die met het blote oog kan zien.

Daarnaast hebben fruitvliegjes een sterk reukvermogen, waardoor ze de zoete geuren al van een afstand ruiken. Wanneer ze buiten rondvliegen zijn ze constant op zoek naar zoete geuren. Zodra ze die ruiken vliegen ze door open ramen en deuren naar binnen. Ook vliegen ze door hun kleine formaat, makkelijk door kieren en gaten je huis in.

Fruitvliegjes voorkomen en bestrijden

Fruitvliegjes kun je voorkomen door:

  1. Eet fruit en groenten snel op of berg ze op in de koelkast. Laat geen rijp fruit onbedekt achter, omdat dit fruitvliegjes kan aantrekken.
  2. Leeg je afvalbak regelmatig.
  3. Houd je keuken schoon en droog, want fruitvliegjes gedijen goed in vochtige omgevingen. Zorg ervoor dat er geen druppels water op het aanrecht of in de buurt van de afvoer blijven liggen. 

Kom je er maar niet vanaf? Gebruik dan de KB Fruitvliegjesval. Deze val werkt direct en is 30 dagen werkzaam.

Lees in dit artikel nog meer handige tips.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer