24 feb 2020

Bestrijd pissebedden in huis

tips

Pissebedden zijn nuttige insecten omdat veel dieren ze als een lekkere snack beschouwen. Maar jij bent ze zowel in de tuin als in huis liever kwijt dan rijk. In huis bevinden deze beestjes zich vooral op vochtige plekken. Ruimtes als de kelder, wc of badkamer zijn favoriete plekjes van de pissebedden. Ondanks dat ze onschadelijk zijn voor mensen, heb je ze liever niet in huis. Er zijn verschillende producten die jou kunnen helpen om van pissebedden af te komen, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen. Hoe je het beste pissebedden kunt voorkomen, vertellen we in dit artikel!

  1. Wat is een pissebed?
  2. De oorzaak van pissebedden in jouw huis
  3. Herken pissebedden
  4. Schade
  5. Voorkom een plaag
  6. Producten tegen pissebedden

Wat is een pissebed?

Een pissebed kan ongeveer 0,5 tot 2 cm lang worden, heeft een platte omvang en is bruin of zwartgrijs van kleur. Het lichaam van dit beestje lijkt op een soort harnas, waarbij er verschillende plaatjes zijn. Dit harnas verliezen ze om de vier weken. Naast twee voelsprieten hebben pissebedden 14 pootjes. Daarom is het is geen insect, maar een kreeftachtige. Pissebedden zijn onschadelijk voor mensen en dieren, maar wanneer ze in grote aantallen aanwezig zijn, kunnen ze door vreterij aan planten schade aanrichten.

De oorzaak van pissebedden in jouw huis

Bij ieder probleem is voorkomen beter dan bestrijden. De grootste oorzaak is waarschijnlijk het vochtgehalte en de temperatuur in verschillende ruimtes in huis. Wanneer beide factoren vrij hoog zijn, voelen pissebedden zich helemaal thuis en zullen ze niet snel verdwijnen. Pissebedden zijn oorspronkelijk zeedieren en hebben vroeger de zee verlaten. Toch hebben ze in hun evolutie hun kieuwen behouden. Die zorgen voor een goede werking om vochtig te blijven. Daarom kom je pissebedden met name op vochtige plekken tegen. Hierbij komt kijken dat de kreeftachtige beestjes zich het hele jaar voortplanten. Het vrouwtje draagt na de paring tientallen eitjes met zich mee. De jonge pissebedden lijken erg op de volwassen pissebedden, maar hebben slechts twaalf pootjes. Pissebedden kunnen ongeveer twee jaar oud worden.

Herken pissebedden

Je herkent de aanwezigheid van pissebedden in jouw huis op verschillende manieren. Omdat pissebedden met het blote oog goed waarneembaar zijn, ontdek je de pissebedden zodra je je ze ziet. Ze bevinden zich in vochtige ruimtes, zoals kelders en schuren, maar ook tussen kieren tegels in bijvoorbeeld een washok. Vaak zijn deze beestjes te vinden in groepjes. Wanneer je één pissebed ontdekt, is de kans dus groot dat er meerdere in de buurt zijn. Daarnaast kun je de aanwezigheid van pissebedden herkennen door kleine platte velletjes. De pissebed vervelt enkele keren in zijn leven en laat het velletje achter. Dit velletje ziet eruit als een doorzichtige capsule in de vorm van hun lichaam.

Schade

Veroorzaakte schade door pissebedden valt het grootste gedeelte van de tijd erg mee. Alleen wanneer pissebedden in groten getale aanwezig zijn, kunnen ze zaailingen en ander levend plantmateriaal eten, maar de schade blijft vaak beperkt.

Omdat pissebedden het gehele jaar door eitjes leggen, kan het gehele jaar schade blijven ontstaan.

Voorkom een plaag

Over het algemeen kun je pissebedden al op een snelle manier voorkomen. Omdat pissebedden enkel overleven wanneer ze vocht tot hun beschikking hebben, is het zaak om ze dit te ontnemen. Wat je verder tegen deze kleine beestjes kunt doen:

  • Leg een vochtige doek neer in een ruimte waar pissebedden voorkomen. Ze komen af op deze doek, die jij daarna kunt opvegen en naar buiten kunt verplaatsen.
  • Een tweede tip is om bloem te strooien op de plekken waar ze zich overdag verstoppen. Door de bloem drogen de pissebedden uit en heb jij er geen last meer van.
  • Dicht zoveel mogelijk gaten en kieren, zodat de pissebedden niet binnen kunnen komen.
  • Of zorg meer licht in een bepaalde ruimte. Hoe meer licht, hoe minder donkere plaatsen en hoe sneller de Pissebed een plek gaat zoeken.

Producten tegen pissebedden

Heb je toch last van pissebedden in je huis? Gebruik de KB Mieren en Kruipend Ongedierte Spray. Spuit op een afstand van ongeveer 20 centimeter over de te behandelen plek. Het middel blijft vier tot zes weken na de bespuiting werkzaam.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer