27 mrt 2020
Motten in huis? Dit kun je doen
tips

De aanwezigheid van motten in huis, herken je in eerste instantie vaak aan de schade die ze aanbrengen aan kleding en stoffen. Motten nestelen zich veel in kledingkasten en knagen kleine gaatjes in je kleding. Deze gaatjes duiden er vrijwel altijd op dat je last hebt van motten.

Ook zie je wel eens een mot rondvliegen in huis of vind je eitjes of larven van de mot. Die herken je als volgt:

  • Larve: kleine, witte wormpjes met een bruine kop.
  • Mot: vlinderachtige beestjes met lichtbruine vleugels die vaak wel 7 tot 8 centimeter lang zijn.

Als je in huis een mot ziet vliegen, dan moeten ze al ergens eitjes hebben gelegd. Controleer alle kasten op kleding die je voor langere tijd hebt opgeborgen, want de kans is het grootst dat daar larven voorkomen.

Waar komen motten vandaan?

Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.

Grote motten komen vaak ‘gewoon’ binnen door openstaande deuren of ramen. Ze gaan op zoek naar een donker plekje waar ze ongestoord eitjes kunnen leggen. Dat is dan ook de reden dat je motten vaak vindt in (kleding)kasten of op zolder. Ze worden daarom ook wel nachtvlinders genoemd.

Ondanks dat motten niet direct schadelijk zijn voor je gezondheid, kunnen ze wel enorme schade aanbrengen aan kleding, tapijten en ander textiel in huis. Motten wil je dus het liefst weghouden uit huis. Ontdek je motten in huis? Dit is wat je kunt doen!

Regelmatig stofzuigen

Stofzuig regelmatig op de plek waar motten veel voorkomen, zoals in kasten en tapijten. Je zuigt zo eventuele larven en eitjes op en voorkomt dat deze zich kunnen ontpoppen tot volwassen motten.

Gooi de stofzuigerzak wel regelmatig weg om er zeker van te zijn dat de motten, eitjes en larven daadwerkelijk uit het huis verwijderd zijn.

Beddengoed en textiel wassen

Als je motten in huis hebt gespot, is het aan te raden om het beddengoed en overig textiel goed uit te wassen. Niet alleen motten, maar ook eitjes en larven nestelen zich in dekens en textiel. Vergeet ook niet om bakjes, koffers en tassen waar je regelmatig voedsel in bewaart of hebt bewaard, grondig schoon te maken. Ook hier kunnen eitjes in verstopt zitten.

Kleding die je lange tijd in je kast bewaart, bijvoorbeeld zomerkleding wanneer het winter is, kun je het beste in luchtdichte zakken bewaren. Zo kunnen de motten er niet bij en komt je kleding zonder schade het seizoen door.

KB Home Defense Vliegen & Muggen Spray

De KB Home Defense Vliegen en Muggen Spray zorgt voor een effectieve en pleksgewijze bestrijding van motten. Sray vanaf het midden van een ruimte naar de vier bovenhoeken en houd de bus op minstens 50 centimeter afstand van wanden of voorwerpen. Binnen enkele minuten na toepassing van de spray zijn de motten gedood.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[tags]=motten-herkennen-bestrijden

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=tips
27 maart 2020
tips
Motten in huis? Dit kun je doen
26 maart 2020
tips
5 tips om fruitvliegjes te bestrijden
24 maart 2020
tips
Wespennest ontdekt? Dit moet je doen!