28 nov 2019
Mollen in je tuin? Voorkomen & Vangen
tips

De molshoop: hét teken dat je last hebt van mollen in de tuin. Deze diertjes lijken misschien schattig, maar dankzij de lange ondergrondse gangen die ze graven, kunnen ze enorme schade toebrengen aan jouw tuin. Mollen wil je dan ook het liefst voorkomen in de tuin.

Waar komen mollen vandaan?

Humusrijke grond ontstaat doordat insecten, wormen, schimmels en dergelijke actief zijn in de grond. Deze grond is een ideale basis voor planten en zal de groei van jouw tuinplanten stimuleren. Maar dat niet alleen, ook mollen zijn dol op humusrijke grond. Ze graven ondergrondse tunnels waar ze zoeken naar regenwormen, slaapplaatsen bouwen en jongen krijgen. Vanuit bosrijke gebieden trekken ze ondergronds de bebouwde kom in, en komen ze ‘s nachts een kijkje boven de grond nemen. Het resultaat? Een tuin of gazon vol molshopen.

Omdat nieuwbouwwijken veel gebouwd worden op voormalige weilanden (waarvan de grond extreem humusrijk is en mollen vaak al aanwezig zijn), zie je mollen veel terug in tuinen van nieuwbouwwoningen.

Schade

Mollen graven diepe en ondiepe tunnels. De diepere tunnels kunnen er op den duur voor zorgen dat je gazon of tuingrond wat gaat verzakken. Door ondiepe tunnels die mollen slechts enkele centimeters onder het grondoppervlak graven, kunnen er in je tuin of gazon molshopen ontstaan. Dat blijft vaak niet bij één hoopje, voordat je het weet is je hele tuin of groene grasmat aangetast door de mol.

Daarnaast gaan hun tunnels dwars door plantenwortels heen, waardoor de wortels helemaal losgewroet en/of opgegeten worden. Omdat de aarde in het gras of in de tuin omgewoeld is door de mol, zul je merken dat op den duur ook onkruid sneller in je tuin en gazon zal groeien.

Hoe voorkom je mollen in je tuin?

Je hoort het al: mollen wil je liever weghouden uit je tuin. Met onderstaande tips kun je proberen om mollen uit je tuin te voorkomen.

  1. Graaf fijnmazig gaas in: graaf een dun gaas in rondom je tuin of gazon. Deze moet minimaal 50 centimeter hoog zijn, waarvan 40 centimeter zich onder het grondoppervlak begint en 10 centimeter daarboven. Daardoor voorkom je dat mollen omhoog komen en schade toebrengen aan je gazon of tuin.
  2. Plant plantjes met sterke geuren in de tuin: sterk geurende planten houden mollen automatisch op afstand. Denk bijvoorbeeld aan de keizerskroon of kruisbladwolfsmelk.
  3. Schrik mollen af met harde geluiden: Mollen houden niet van harde geluiden. Een grasmaaier die veel lawaai maakt, vind jij niet fijn, maar het goede nieuws is dat een mol dat ook niet vindt. Het irritante geluid zorgt ervoor dat mollen op afstand blijven. Maai je gras dus regelmatig met een elektrische grasmaaier.

Mollen vangen

Is het niet gelukt om mollen in de tuin te voorkomen? Met de Mollenklem van KB Home Defense kun je effectief mollen vangen. Laat de klem enkele dagen buiten in de regen liggen of begraaf de klem in een emmer met grond, zodat je ervoor zorgt dat er geen fabrieks- of menselijke geuren aan de mollenklem zitten. Vervolgens zoek je naar een dieper gelegen gang die je uitgraaft en waar je de klem plaatst. Draag wel handschoenen bij het plaatsen van de klem. Dek de opening en de klem toe zodat er geen zonlicht binnenkomt. Dankzij de grijpers van de klem, loopt de mol vast in de klem zodra hij zich in de tunnel beweegt.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
5 juni 2019
Muizen in huis verjagen en bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen