16 mei 2023

Last van mollen? Verjagen doe je zo!

tips

Als je in de tuin of op het grasveld loopt, is de kans groot dat je ze tegenkomt: molshopen. Deze zandheuveltjes worden veroorzaakt door de mol, een gronddier dat ondergronds leeft en gangen graaft. Hoewel molshopen voor veel mensen een bron van ergernis zijn, hebben ze ook een belangrijke functie in de natuur. 

In sommige gevallen is het noodzakelijk om mollen te verjagen, bijvoorbeeld wanneer jouw planten plotseling verdwijnen of lijden onder de molshopen die jouw prachtige gazon veranderen in één grote ravage. Mollen richten onbedoeld veel schade aan, waardoor we geneigd zijn om ze te verdrijven naar gebieden waar ze minder overlast veroorzaken. Maar hoe verjaag je mollen effectief?

  1. Mollen
  2. Molshoop
  3. Mollen verjagen
  4. Mollenklemmen
  5. Nooit meer molshopen in je tuin

Mollen

Mollen zijn kleine maar krachtige gravers. Ze verkennen de wereld onder de grond en graven met hun gespierde lichaam en sterke poten tunnels tot soms wel anderhalve meter diepte. Een mol heeft een zachte vacht met een gouden, bruine of grijze tint. Met behulp van zijn spitse neus zoekt hij naar voedsel onder de grond. Mollen eten voornamelijk wortels, planten, larven en regenwormen.

Overdag zul je niet snel een mol zien, want wanneer het licht is, leven mollen onder de grond. Pas wanneer het avond wordt komen ze naar boven en gaan ze op zoek naar slakken, kleine muizen of kikkers. Door hun bezoek bovengronds ontstaan de herkenbare molshopen. 

Molshoop

Molshopen bestaan voornamelijk uit losse aarde die naar boven wordt geduwd door de mol tijdens het graven van zijn gangenstelsel. Deze aarde is luchtig en bevat meer organisch materiaal dan de omringende bodem. Dit maakt het voor de planten gemakkelijker om voedingsstoffen op te nemen. Bovendien zorgen molshopen voor een betere waterafvoer, waardoor de kans op wateroverlast wordt verminderd.

Toch worden molshopen vaak als storend ervaren, maar wist je dat het hebben van mollen in jouw tuin juist een teken van goede grond is? Een mol slaagt namelijk het beste in een goed gedraineerde aarde, die niet te droog of te nat is. Deze beestjes graven diep in de grond op zoek naar voedzame regenwormen, slakken en insecten. Onder de grond verzamelt de mol allerlei voorwerpen zoals schelpen, botjes en stukjes aardewerk. Dit zie je terug in de molshopen. De planten en bollen in jouw tuin blijven meestal onaangeroerd, Toch komt het weleens voor dat de mol per ongeluk de aarde onder de planten weghaalt en dit veroorzaakt schade. Bovendien fungeert een mol als een natuurlijke verticuteerhark die de grond belucht en mengt, wat eigenlijk voordelig is voor jouw tuin. Dus een mol is ook een teken van gezonde grond.

Mollen verjagen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om mollen te verjagen zonder ze kwaad te doen. Hier zijn enkele effectieve methoden om mollen uit je tuin te krijgen: 

  1. Plaats geurende planten in je tuin- Mollen houden niet van geuren zoals knoflook, dille, narcissen, keizerskroon en kruidbladwolfsmelk. Door deze planten in je tuin te plaatsen, schrik je mollen af.
  2. Gebruik ultrasone geluidsgolven - Mollen zijn gevoelig voor geluidsgolven. Ultrasone verjagers produceren een hoge frequentie geluid dat mollen verjaagt, een voorbeeld hiervan is de KB Mollenverjager
  1. Maak gebruik van geurspray - Er zijn verschillende soorten geursprays op de markt die speciaal zijn ontworpen om mollen af te schrikken. Deze sprays bevatten vaak natuurlijke oliën zoals castorolie en pepermuntolie. Doordat mollen blind zijn is hun reukvermogen sterk ontwikkeld. Een sterke geur zoals castorolie, pepermuntolie, knoflook, ui, chili of kruidnagel zorgt ervoor dat mollen liever ergens anders een onderkomen zoeken.

DIY diervriendelijke mollenverjager: je tuin in een mum van tijd molvrij

Een doeltreffende methode om mollen uit jouw tuin te verdrijven, is door middel van geluid en trillingen. Mollen hebben namelijk kleine en onderontwikkelde ogen, waardoor ze afhankelijk zijn van hun andere, zeer gevoelige zintuigen. Hierdoor voelen ze zelfs de trillingen van regenwormen in de grond.

Een diervriendelijke manier om mollen te bestrijden, is door het maken van een mollenverjager met plastic PET-flessen. Knip de bodem van de flessen af en verwijder de dop. Plaats de fles vervolgens met de open kant naar beneden in de molshoop. Door de wind ontstaat er een fluittoon die de mollengang in wordt geblazen. Dit geluid vinden mollen erg onaangenaam en zal ervoor zorgen dat ze de andere kant opgaan, op zoek naar een rustigere omgeving. 

Mollenklemmen

Mogen de bovenstaande manieren niet werken, dan zijn mollenklemmen het laatste redmiddel voor je gazon of tuin.  Een mollenklem plaats je in het gangenstelsel van een mol. Een betrouwbare en solide mollenklem is de KB Mollenklem.

Nooit meer molshopen in je tuin

Wanneer je erin bent geslaagd om mollen uit jouw tuin te verdrijven, wil je uiteraard voorkomen dat ze terugkeren. De meest effectieve methode hiervoor is het blokkeren van hun toegang. Graaf een gleuf van 60 centimeter diep rondom jouw tuin en plaats rechtopstaand kippengaas in de gleuf. Als je een nieuwe (moes)tuin of grasmat gaat aanleggen, is er ook een mogelijkheid om eerst een stuk gaas op een diepe laag over de volledige oppervlakte te leggen. Hierdoor krijgen de mollen de mogelijkheid om vrij onder jouw tuin te graven om op zoek te gaan naar een andere plek om molshopen te maken. 

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer