06 jul 2022
Last van mollen? Verjagen doe je zo!
tips

Molshopen worden vaak als doornen in het oog gezien. Maar wist je dat het hebben van mollen in jouw tuin eigenlijk helemaal niet zo’n slecht teken is? Het laat zien dat je hele goede grond hebt: niet te nat en niet te droog. Een mol is dol op dit soort grond. Hierin kan hij diep graven op zoek naar smakelijke regenwormen, slakken en insecten. De bollen en de planten in jouw tuin laat hij in de meeste gevallen links liggen. Het kan zijn dat hij per ongeluk met zijn kleine graafmachientjes de aarde onder de planten weg graaft waardoor er schade ontstaat. En daarnaast is een mol eigenlijk een natuurlijke verticuteerhark. Hij verbetert de grond door deze te beluchten en te mixen. Eigenlijk zo slecht nog niet.  


Soms is het hard nodig om mollen te verjagen. Bijvoorbeeld als je planten het begeven of ineens verdwijnen. Of wanneer je supergazon langzamerhand verandert in één grote molshoop. Mollen kunnen (onbedoeld) veel schade aanrichten aan een tuin. Het is dus niet zo gek dat we ze daarom liever verjagen naar streken waar ze minder schade aanrichten. Maar hoe doe je dat: mollen verjagen? 

DIY mollenverjager: je tuin in een mum van tijd molvrij

Een hele geschikte manier om mollen de andere kant op te navigeren is door middel van geluid en trillingen. Mollen zijn namelijk behoorlijk slechtziend. Ze hebben hele kleine en slecht ontwikkelde ogen. Dit zorgt er wél voor dat de andere zintuigen super sensitief zijn. Een mol kan zelfs de trillingen van een regenworm voelen. Je kan mollen dus makkelijk verjagen door hier gebruik van te maken.  

Een diervriendelijke manier om een mol te verjagen/bestrijden is het maken van een mollenverjager. Dit doe je met een aantal plastic PET-flessen. Snijd van deze flessen de bodem af. Draai vervolgens de dop er af en steek de fles - met de open bodem naar beneden- in de molshoop. Door de wind zal er een fluittoon via de fles in de mollengang ontstaan. Een mol vindt dit een heel vervelend geluid, waardoor hij zal besluiten rechtsomkeer te maken. Hij zal vast en zeker op zoek gaan naar een meer vreedzame omgeving. 

Nooit meer molshopen in je tuin

Als het jou gelukt is om de mollen uit je tuin te jagen, wil je natuurlijk dat ze niet meer terugkomen. De beste manier hiervoor is om hun toegang te blokkeren. Graaf rondom je tuin een gleuf van 60cm diep en steek er rechtopstaande kippengaas in. Als je een nieuw gazon of (moes)tuin gaat aanleggen kan je ook eerst wat dieper graven en daar een gaas leggen over de volledige oppervlakte, zo kunnen de mollen vrij onder je tuin door graven om naar een andere plaats te gaan zonder dat ze molshopen kunnen maken.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen
26 juni 2019
Rattenkeutels herkennen