09 feb 2022
Zo bestrijd je nestjes van zilvervisjes

Niemand zit erop te wachten; ongedierte in huis! Het is onhygiënisch, zorgt voor overlast en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Met name de kleine beestjes die zich gemakkelijk tussen kieren en gaten voortbewegen geven ons de meeste kriebels. Vooral als je weet dat ze meestal niet alleen zijn, maar met een hele familie. Een veelvoorkomende insectenplaag binnen huishoudens zijn de zilvervisjes. Zij verschuilen zich het liefst op donkere en vochtige plekken. Ze voelen zich daar zó veilig en gelukkig dat ze vaak besluiten om daar hun familie uit te breiden met een nestje. Maar hoe ziet zo’n nestje eruit en hoe voorkom je een zilvervisjesplaag?

De levenscyclus van een zilvervisje: van begin tot eind

Het leven van een zilvervisje begint allemaal bij het eitje. Na een week of zes komt het eitje uit en kruipt er een nieuw zilvervisje rond in jouw kelder, slaapkamer of badkamer. Dit mini beestje is dan nog wit van kleur. Net als een slang laat hij eens in de zoveel tijd zijn oude schubben los en krijgt hij een nieuw jasje. Des te ouder het zilvervisje wordt, des te donkerder zijn schubben zijn.

Een plaag van zilvervisjes verspreidt zich in een rap tempo. Deze insecten zijn na drie maanden al geslachtsrijp en klaar om zich voort te planten. Het is dan ook geen verrassing dat een klein aantal zilvervisjes al kunnen zorgen voor een behoorlijk aantal broertjes, zusjes, nichtjes en neefjes. Ze worden, afhankelijk van de omstandigheden waarin zij leven, twee tot acht jaar oud!

Hoe zien de eitjes van een zilvervisje eruit?

Zowel jonge als volgroeide zilvervisjes zijn gemakkelijk te herkennen. Als ze in jouw huis aanwezig zijn, is de kans groot dat je wel eens zo’n klein en grijs insect door de kamer heen hebt zien rennen.

Wat betreft de eitjes; dat is een heel ander verhaal. De eitjes die door zilvervisjes gelegd worden, zijn nauwelijks met het blote oog te zien. Daarbij weten ze maar al te goed dat er veel gevaar op de loer ligt, neem bijvoorbeeld een stofzuiger. Daarom leggen zij voornamelijk de eitjes in gaten, kieren en spleten. De kans dat de eitjes het overleven wordt hierdoor vergroot. Het is dus belangrijk om deze verstopplekken minder of niet toegankelijk te maken voor zilvervisjes. Des te minder verstopplekken er in huis zijn, des te minder kans op zilvervisjes in huis.

Tips voor de bestrijding van nestjes zilvervisjes

Om zo min mogelijk last te hebben van zilvervisjes in huis, is het belangrijk om een mogelijke plaag bij de kern aan te pakken. Dit doe je als volgt:

  1. Zorg voor een stofvrij huis. Stofzuig de kamers dagelijks en vergeet vooral de hoekjes en kiertjes niet over te slaan;
  2. Plaats een aantal KB Zilvervisjesvallen in verschillende ruimtes;
  3. Ventileer de kamers. Zet gedurende de dag een aantal ramen op een kleine kier.
  4. Klop regelmatig jouw vloerkleed uit en reinig deze een aantal keer per jaar;
  5. Behandel zowel droge als vochtige plekken in de ruimte met KB Zilvervisjes Spray. Denk hierbij aan kieren en spleten rondom de radiator of naden rondom de keuken. Spuit deze spray niét over etenswaren heen.
  6. Dicht alle kieren, gaten en spleten af. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld (acrylaat)kit.
  7. Zet vochtvreters in ruimtes die vochtig zijn, bijvoorbeeld in de kelder of badkamer.

Met deze tips & tricks maak jij jouw huis een stuk minder aantrekkelijk voor zilvervisjes. Hierdoor wordt de kans veel kleiner dat er eitjes in jouw woning verstopt worden en jou een zilvervisjesplaag bespaard blijft.


AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[tags]=zo-bestrijd-je-nestjes-van-zilvervisjes

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=
5 mei 2022
Zo gevaarlijk zijn Nederlandse muggen voor je gezondheid
28 april 2022
Help, een vliegenplaag in huis!
12 april 2022
Wespen bestrijden met producten die iedereen in huis heeft