26 mei 2022

Vliegende mieren: op zoek naar de liefde

tips

De vliegende mier is geen andere soort mier dan de huis-tuin-en-keuken mier, maar dan met vleugels. Tijdens de zwoele zomeravonden kruipen ze massaal uit hun nesten en spreiden ze hun vleugels. De zwarte zwermen met vliegende mieren zijn meestal te zien rondom de maand juli, dit is de paarperiode van mieren en kunnen voor behoorlijk wat overlast zorgen.  

De bruidsvlucht: een eigen kolonie starten

Vliegende mieren zijn de parende mieren. Dit zijn dus de vruchtbare mannetjes en (koninginnen)vrouwtjes. Zij zijn op zoek naar hun ware liefde om zich vervolgens voort te planten en zo een eigen kolonie te stichten. Tragisch genoeg sterft de mannelijke mier na de “daad”. De vrouwelijke mier gaat, zodra zij weer met al haar benen op de grond staat, hard op zoek naar de perfecte plek om haar nestje te bouwen. Wanneer zij deze eenmaal gevonden heeft, laat zij haar vleugels los waardoor ze voor ons weer herkenbaar is als de gewone mier.     
     
Als het bevruchten gelukt is, legt ze haar eerste nestje eitjes en zorgt ze zelf voor de babymieren totdat ze werkmieren heeft gevonden. Wanneer ze deze eenmaal gevonden heeft, wordt het haar doel om een “babyfabriek” te worden. Want alleen op deze manier kan zij ervoor zorgen dat haar kolonie groter en groter wordt.   
 

Ongenodigde gasten: vliegende mieren in huis

Vliegende mieren komen via openstaande ramen en deuren jouw huis binnenvliegen. Het lijkt onschuldig, maar deze kleine diertjes kunnen met z’n allen behoorlijke schade aanrichten aan je woning. Houtmieren danken hun naam bijvoorbeeld aan de schade die zij toebrengen aan houten structuren, omdat ze hun nesten bouwen in het hout van bijvoorbeeld je borders. Grote mierennesten en gangenstelsels ontwrichten gemakkelijk een terras, het straatwerk of zelfs dragende constructies van huizen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om preventief te handelen bij de vondst van een mierennest.     
 

Bestrijden: hoe kom je van vliegende mieren af

Gelukkig zijn er verschillende manieren om mieren te bestrijden, maar het liefst voorkom je dat ze in je huis verschijnen. 

Wat je zelf al kunt doen:

  • Vermijd kieren en gaatjes in huis. Mieren houden ervan hun nest te starten in allerlei kleine en nauwe ruimtes.
  • Houdt ramen en deuren gesloten. Dit is de meest simpele en effectieve manier om deze insecten buiten de deur te houden, ze komen immers op licht af.
  • Verwijder dode boomstronken en rottend hout uit de tuin. Dit zijn namelijk ideale woonplaatsen voor een nieuwe kolonie.
  • Mieren hebben een hekel aan de geur van lavendel en rozemarijn. Een paar van deze planten in de tuin zijn dus erg nuttig om een mierennest te voorkomen.
  • Mieren houden ook niet van peper en koffie. Strooi hier en daar wat op (en in de buurt van) plekken waar je de mieren ziet lopen. Op ten duur zullen ze deze weg schrappen van hun route.
  • Gebruik KB Mieren Poeder en/of KB Mieren & Ongedierte Spray. Deze producten zorgen ervoor dat een heel nest mieren verdwijnt. 

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
28 mei 2019
Ratten effectief bestrijden
11 juni 2019
5 tips om muizen in huis te voorkomen
25 november 2019
Tips om mieren te bestrijden