04 jan 2022

Tips om in de winter ratten buiten de deur te houden

tips

De winter is voor ratten een periode waarin zij creatief op zoek moeten gaan naar een plek om te overwinteren. In dit seizoen is het voor hen moeilijk om aan eten te komen en een warme plek te vinden. Bij mensen is er vaak genoeg te halen en dat weten zij maar al te goed! Ze aarzelen dan ook geen seconde wanneer zij een kiertje of open deur zien om naar binnen te glippen. Hier kunnen zij rustig hun gang gaan en hun zoektocht naar een fijn onderkomen starten. Wat kan jij doen om dit ongedierte buiten de deur te houden?

  1. Hoe weet je of je ratten in je tuin hebt?
  2. Ik signaleer een rat. Wat nu?

Hoe weet je of je ratten in je tuin hebt?

Ratten planten zich snel voort, dus binnen de kortste keren kunnen twee ratten zorgen voor een grote rattenfamilie. Deze wil je absoluut niet in jouw tuin hebben, laat staan in jouw woning. Het herkennen van ratten in de tuin is niet zo heel moeilijk. Ze laten duidelijke sporen na, want als je met meer bent laat je ook meer rommel achter. Wanneer je onderstaande punten signaleert in jouw tuin, moet je hier (pro)actief op handelen om ervoor te zorgen dat deze familie niet bij jou in huis trekt.

  • Rattenburchten in jouw tuin. Ratten graven hele ondergrondse gangenstelsels en holletjes in zanderige gronden. Er zijn meerdere in- en uitgangen, dus wanneer je één holletje signaleert weet je eigenlijk zeker dat er meerdere van dit soort holletjes in jouw tuin aanwezig zijn;
  • Loopsporen in jouw tuin. Ratten hebben slecht zicht en wijken daarom niet snel af van hun wandelroute. Wanneer ze eenmaal een route hebben uitgestippeld van en naar hun schuilplaats, gebruiken ze deze steeds opnieuw. De loopsporen zie je vaak in heggen, beplanting, op muren en tuinmeubilair;
  • Sporen van buiksmeer. Vet en vuil van hun lichaam laten zij achter op allerlei soorten ondergronden. Vaak signaleer je deze bij opstapjes, drempels, hekwerken en deurposten. Hierbij schuift de buik vaker langs een bepaalde hoek, waardoor er vuil achterblijft;
  • De uitwerpselen van ratten zijn tussen de 1,5 cm en 2 cm lang. Ze zijn cilindervormig en plat aan de ene zijde en puntig aan de andere zijde. Net zoals ieder ander uitwerpsel is deze is het begin nog vochtig, maar droogt deze binnen een aantal uur helemaal in;
  • Vraatschade. Dit ongedierte knaagt erop los. Verpakkingen, deuren, hekwerken en balken zijn favoriet van de rat.

Ik signaleer een rat. Wat nu?

Heb jij een rat gesignaleerd in jouw tuin? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Het strooien en verspreiden van rattengif door particulieren is sinds 2015 verboden. Voor het actief en proactief bestrijden van ratten in en rondom jouw tuin zijn er veel andere milieuvriendelijke alternatieven.

Plaats een rattenval of rattenvangkooi

Het plaatsen van een KB Rattenval of KB Rattenvangkooi is een manier om van de rat af te komen. De rat wordt door middel van lekkernijen gelokt en gevangen in de val of in de kooi. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of er een rat is gevangen. Wanneer er een rat in de val of kooi zit, is het noodzakelijk dat je deze per direct verwijderd. Het risico bestaat dat andere ratten het gevaar herkennen en niet dezelfde ‘’fout’’ willen begaan.

Plaats stootvoegroosters

Heb jij open stootvoegen in jouw metselwerk? Dit zijn de ideale geheime toegangspoorten voor ratten. Om dit ongedierte buiten te houden is het raadzaam om deze stootvoegen af te dekken met de KB Stootvoegroosters. Deze zijn er in de afmetingen 50mm en 70mm. Hiermee houdt je niet alleen ongedierte buiten de deur, maar ook blad en vuil! Wil jij proactief jouw huis beschermen tegen ongedierte? Dan is het plaatsten van een stootvoegrooster een ideale en eenvoudige eerste stap.

Installeer rattenverjagers

Ratten houden niet van hoge geluiden, trillingen en lichtflitsen. Hierdoor maak je het voor de rat erg vervelend om een bepaalde ruimte te betreden. Met de KB Rattenverjagers zorg je ervoor dat ratten op afstand blijven. Deze zijn te verkrijgen voor ruimtes tot 60m2, 130m2 en 220m2. Het apparaat is gemakkelijk te installeren, bijvoorbeeld in jouw schuur, zolder of kelder. Dat zijn plekken waar ratten zich graag nestelen.

Laat ratten jouw winter niet verstoren

Bereid je goed voor, zodat jij deze winter niet verrast wordt door ongewenste dieren in jouw tuin of huis!

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer