22 dec 2022

Ratten in de kruipruimte? Zo kom je er vanaf

tips

Ratten komen vaker in huis voor dan je denkt. Met name de kruipruimte is in trek als woonruimte voor deze ongewenste knaagdieren. Ratten kunnen eigendommen beschadigen en ziekten verspreiden. Het weren van ratten uit de kruipruimte is daarom erg belangrijk. Met een aantal simpele stappen verklein je de kans dat ratten in de kruipruimte komen. Mochten ze toch al hun intrek genomen hebben in de kruipruimte, dan zijn er gelukkig verschillende manieren om ze te verjagen. Met onze tips voorkom en verjaag je snel ratten uit de kruipruimte.

  1. Zijn ratten in de kruipruimte gevaarlijk?
  2. Ratten in de kruipruimte voorkomen

Zijn ratten in de kruipruimte gevaarlijk?

Ratten in de kruipruimte lijken in eerste instantie minder schadelijk en hinderlijk dan ratten in je woon- of slaapkamer. Helaas blijven deze ongewenste knagers vaak niet op één plaats zitten. Daarnaast bouwen ze hun nesten vaak op slecht bereikbare plaatsen en kunnen ze uiteindelijk zelfs de spouwmuren bereiken. Dit maakt ratten lastig te bestrijden. Als ratten eenmaal in de spouwmuur zitten, kunnen ze makkelijker de rest van je huis binnenkomen. Daarnaast geven spouwmuren vaak toegang tot kabels en buizen, waarbij de knaagschade flinke kosten met zich mee kan brengen. Wanneer je er op tijd bij bent voorkom je knaagschade en problemen met schade door rattenuitwerpselen. Niet alleen kan je hier ernstig ziek van worden, het stinkt daarnaast ook behoorlijk en kan blijvende vlekken en beschadigingen achterlaten.

In de meeste kruipruimten liggen (elektriciteits-)kabels of waterleidingen. Ratten hebben de neiging te knagen en schuwen daarbij niet om aan kabels en buizen te knagen. Dit kan leiden tot uitval van de elektriciteit en zelfs tot lekkages. Allemaal problemen die je liever voorkomt. 

Ratten in de kruipruimte voorkomen

Als je ratten in de kruipruimte hebt kom je daar vaak pas laat achter. In die ruimte kom je immers zelden. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen. Met deze tips maak je jouw kruipruimte minder prettig voor ratten:

Dicht scheuren, kieren en gaten

Zorg dat muren vrij zijn van gaten en scheuren. Ook ventilatieopeningen kunnen een doorgang zijn voor ratten om hun weg naar binnen te vinden. Ventilatieopeningen dienen altijd open te blijven, maar kunnen wel met een rooster beschermd worden tegen indringers van buitenaf. Met speciale kit dicht je naden en grote gaten in de muur kunnen met behulp van staalwol afgesloten worden.  Met de KB Stootvoegroosters in verschillende afmetingen sluit je stootvoegen hermetisch af. Zo blijft ongedierte buiten de woning. Als je buitenmuren vrij zijn van begroeiing vallen nieuwe gaten, scheuren en kieren sneller op. Loop iedere paar maanden de muren goed na om te controleren of je huis nog steeds voldoende afgeschermd is tegen binnendringende knaagdieren.

Plaats een verjager met ultrasoon

Door het plaatsen van een verjager met ultrasoon geluid, bijvoorbeeld KB Muizen- & Rattenverjager 60m2, maak je de kruipruimte tot een onprettig verblijfplaats. De verjager produceert een ultrasoon geluid dat als vervelend wordt ervaren door de ratten. Hierdoor proberen ze snel weer hun weg naar buiten te vinden. Om deze reden is het belangrijk dat gaten, kieren en stootvoegen pas gedicht worden, zodra het zeker is dat alle dieren de kruipruimte verlaten hebben. Zij zullen immers een weg naar buiten willen zoeken.

Houd de kruipruimte droog

Ratten houden van vochtige ruimtes. Zorg daarom dat je kruipruimte zo droog mogelijk is. Er bestaan bedrijven die kruipruimtes van vocht kunnen ontdoen. Het is niet altijd mogelijk om je kruipruimte volledig droog te houden. Dit wordt veroorzaakt door de locatie en bouw van het huis. Het kan zijn dat het nodig is om deze behandeling vaker te herhalen, omdat het vocht vanuit de grond optrekt. Vooral in periodes waarin het flink regent is het raadzaam om de kruipruimte iedere maand te controleren.

Heeft zich een lekkage voorgedaan in (de buurt van) de kruipruimte? Houdt deze ruimte dan extra goed in de gaten. Aangezien ratten vochtige plekken opzoeken is de kans aanwezig dat jouw kruipruimte daardoor een grotere aantrekkingskracht heeft op deze gevaarlijke knaagdieren.

Plaats rattenvallen of -kooien

Bij een vermoeden van ratten of een recente lekkage, is het slim om KB rattenvallen of KB rattenkooien te plaatsen. Controleer iedere dag de val om vermoedens te bevestigen. Beide vallen zijn herbruikbaar en kunnen dus meermaals worden ingezet.

Houd de kruipruimte leeg

Gebruik de kruipruimte niet als opslagplaats. Hiermee geef je hen bouwmateriaal voor hun nest. Hoe minder spullen te vinden zijn in deze ruimte, hoe kleiner de kans dat er zich knaagdieren huisvesten;
 

Last van ratten in huis? Lees hier tips om ratten in huis te bestrijden.

Bekijk hier al alle oplossingen van KB Home Defense om ratten te verjagen, vangen en bestrijden.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer