17 mrt 2022

Muggen van je terras verjagen: zo doe je dat

tips

Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: muggen en de zomer. Als je op je terras wil genieten van de warme zomeravonden ontkom je er bijna niet aan om oog in oog te staan met hele zwermen muggen. Ben je eenmaal gestoken, dan is de drang om te krabben groot. Voorkomen is beter dan genezen. Als je zorgt dat je terras minder ‘mugvriendelijk’ is, dan wordt het genieten een stuk makkelijker.

  1. Wanneer komen de muggen?
  2. Muggen van het terras verjagen
  3. Muggenfabels

Wanneer komen de muggen?

In de winter zie je weinig muggen. Na het overwinteren, als de temperaturen stijgen, worden ze wakker. Dit gebeurt rond de maand april. Met een beetje pech komen de eerste eitjes een maand later al uit. In augustus is het feest voor de mug. De gunstige temperaturen en de aanwezigheid van voldoende voedsel maakt dit tot de favoriete maand van deze kleine zoemers. Rond eind september zijn we pas weer verlost van het eeuwige gezoem.

Benieuwd wanneer je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen? Op de kaart van muggenradar zie je wanneer muggen het meest actief zijn. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan.

Muggen van het terras verjagen

Zit je net lekker onderuit in je stoel te genieten van de ondergaande zon,, en dan ineens; het kenmerkende gezoem van de mug. Binnenshuis kan je deuren en ramen gesloten houden, maar buiten is het lastiger om je tegen de mug te beschermen. Toch zijn er voorzorgsmaatregelen die je kan nemen die je terras minder aantrekkelijk maken:

1. Steek wierook aan

Niet iedereen is gecharmeerd van de rook en geur van wierook stokjes. Ook muggen blijven liever weg van deze kruidige ruikers.

2. Muggenwerende planten

Wanneer je rondom je terras een selectie van lekker ruikende planten en kruiden plant, wordt jouw tuin opeens een stuk minder aantrekkelijk voor die zoemende insecten.

  • Kattenkruid
    Plant flinke hoeveelheden van deze plant rondom je terras en muggen vinden je terras opeens minder aantrekkelijk. Deze plant groeit snel en is daarom ideaal om binnen een korte tijd resultaat te boeken.
  • Lavendel
    De sterke geuren van deze plant weren de vervelende zoemende insecten, maar trekken beschermde soorten, zoals bijen juist aan. Goed voor jou en goed voor de natuur.
  • Rozemarijn
    Dubbel handig, want je kan dit zowel in de keuken als in de tuin prima gebruiken om te genieten van een ontspannen avond. Zet een pot met deze kruiden op tafel voor extra effect.

3. Plant een notenboom

Net als voorgaande planten is de geur van de walnotenboom minder aantrekkelijk voor muggen. Daarnaast geeft deze boom heerlijke walnoten, waardoor je er dubbel plezier van hebt.

4. Geurende oliën

Smeer je in met geurende oliën, zoals Lemon eucalyptus olie of kamille. Dit proces kan je gerust ieder uur herhalen. Kies hierbij voor huidveilige, geconcentreerde varianten.

5. Voorkom stilstaand water

Stilstaand water creëert kraamkamers voor de vrouwtjesmuggen. Hierin leggen ze hun eitjes waarna je enige tijd later de trotse peetouder bent van een volledige zwerm babymuggen. Zet lege bloempotten ondersteboven neer en en leeg je gieter na gebruik.

6. Ventilator

Een ventilator op mijn terras? Inderdaad. Niet alleen geeft dit verkoeling op broeierige zomeravonden, maar de sterke windvlagen maken het voor vervelende insecten ook nog eens moeilijker om je te bereiken. Win-win dus!

7. Vuurkorf

Rook heeft een afwerend effect, waardoor een vuurkorf dus een ideaal middel in de strijd is. Gooi af en toe een takje tijm of rozemarijn op het vuur. Het ruikt heerlijk voor ons mensen en vreselijk voor je zoemende vijand.

8. Gebruik een spray

Heb je ondanks deze tips toch last van muggen? Met KB Vliegen & Muggen Spray Pesticidevrij ben je muggen snel de baas. Spray vervelende insecten eenvoudig in met de spray. Zodra ze niet meer bewegen, spray je nog één keer.

Muggenfabels

Er zijn fabels met middeltjes die jou een rustige avond en nacht beloven, maar die eigenlijk niets doen.

  1. Producten met citronella, zoals kaarsen als oliën, werken niet afwerend. Producten met ten minste 40% DEET zijn wel effectief en kunnen dus als alternatief dienen.
  2. Er werd lange tijd gedacht dat muggen afkomen op licht. Dit is niet waar. Wat verschil maakt is de temperatuur en geur van je huid. Lees er hier meer over. Vrouwtjesmuggen ruiken je vanaf een grote afstand. Licht heeft hier geen invloed op. Je kan dus gerust een lichtje aan laten tijdens het natafelen aan de tuintafel.

Word je op je terras naast muggen, ook lastiggevallen door andere insecten, zoals vliegen, wespen of mieren? Bekijk dan hier ons volledige assortiment. Met de producten van KB verjaag, vang en weer je insecten.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer