27 sep 2022

Hoe maak je je huis weer vlovrij?

tips

Bij de gedachte aan vlooien in huis krijg je al spontaan jeuk. Je moet er niet aan denken… Terwijl je lekker onderuitgezakt op de bak zit, springen de vlooien van hot naar her. Met name bij huishoudens met een gezellige fluffy huisgenoot is de kans op een vlooienplaag in huis groot. Gelukkig zijn de meeste vlooien in Nederland geen liefhebbers van mensenbloed, maar voor jouw hond, kat of konijn is het hebben van vlooien absoluut een crime. 

  1. Vlooienplaag herkennen in huis
  2. Stappenplan voor een vlovrij huis

Vlooienplaag herkennen in huis

Het hebben van een heuse vlooienfamilie in huis herken je snel genoeg aan het gedrag van jouw huisdier. Wanneer je jouw huisdier continu ziet krabben, bijten of aan zijn vacht ziet plukken zijn dat enorme “red flags”. Aangezien de vacht van jouw huisdier best dik kan zijn, is het lastig om de vlooien en de vlooieneitjes met het blote oog te zien. Vlooieneitjes zijn kleine zwarte stipjes die zichtbaar zijn op de huid van je huisdier. Deze blijven ook vaak “plakken” op het favoriete plekje van jouw kat of hond: zijn mand. Een vlooienkam is in dit geval geen overbodige luxe. Maak regelmatig hun manden schoon en kam hun vacht. Bij vermoedens van vlooien is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden. Deze herkent een vlo en de vlooieneitjes direct. 

Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je de vlooien gewoon ziet springen. Volwassen vlooien zijn ongeveer zo'n 2-3 mm lang en hebben een rode of bruine kleur.

Tip: Denk je een vlo of een eitje gevonden te hebben? Leg deze dan op een witte ondergrond en duw deze met je nagel hard tegen de bodem. Laat deze een rood stipje achter? Dan heb je er een te pakken. Je kunt er nu dan ook vanuit gaan dat deze eitjes op veel plekken in huis liggen. Tijd voor een grote schoonmaak!

Stappenplan voor een vlovrij huis

Aangezien een vlo per dag ongeveer 20 tot 50 verse eitjes legt, is het van groot belang om jouw huis een aantal dagen tot weken grondig schoon te maken. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt die erg lastig is om te doorbreken. Dus, waar begin je?

1: Vlooiendruppels

Behandel je huisdier direct met vlooiendruppels. Bij de dierenarts of dierenwinkel hebben ze hier effectieve middelen voor. Door het aanbrengen hiervan worden de vlooien en vlooieneitjes gedood en bieden deze middelen direct langdurige bescherming tegen vlooien. Aan te raden is om jouw viervoeter iedere 3 maanden te voorzien van een nieuwe dosis vlooiendruppels of om een vlooienband aan te schaffen die een langere werkingsduur heeft. 

2: Stofzuigen 

De stofzuiger is voor een aantal weken jouw beste vriend. De gelegde eitjes bevinden zich overal in huis. Met name op meubels, vloerkleden en manden. De gelegde eitjes worden opgezogen en daardoor verwijderd uit jouw huis. Vervang na iedere beurt de stofzuigerzak. Er is namelijk geen garantie dat de eitjes ook direct doodgaan in de zak. Dit vraagt wat van je doorzettingsvermogen, maar het is de moeite waard. Heb je een houten vloer met naden? Neem dan goed de tijd om deze schoon te zuigen en te behandelen met omgevingsspray.  

3: Wassen 

Zijn er vlooien gesignaleerd in huis? Dan is het noodzaak om al het textiel wat in de wasmachine kan direct te wassen. Doe dit op de hoogst mogelijke temperatuur. 

Het gaat dan met name om:

  • Dekens en plaids
  • Beddengoed 
  • Kussens en kussenhoezen
  • Manden
  • Kleding
  • Tapijt en kleden

Wanneer het niet mogelijk is om een voorwerp in de wasmachine te wassen dan kan je deze het beste minimaal een week in een afgesloten bak stoppen. Door het gebrek aan zuurstof zullen de vlooien sterven en de eitjes niet uitkomen. Daarnaast is het aan te raden om deze voorwerpen te behandelen met de KB Home Defense Mieren en Kruipend Ongedierte Spray.

4: Bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende soorten middelen om vlooien te bestrijden. Van natuurlijke huis-tuin- en keukenmiddeltjes tot het “zwaardere werk”. De combinatie van deze al ervoor zorgen dat de vlooien zich onaangenaam voelen in de ruimte, in de val worden gelokt en worden bestreden. 

  1. Een kruidenmengsel van rozemarijn. 
  2. Het huis ontsmetten met (schoonmaak)azijn.
  3. Maak een eigen vlooienval. Dit doe je door een diep bord met daarin een brandend waxinelichtje en een beetje afwasmiddel met water eromheen te plaatsen. 
  4. Gebruik KB Home Defense Mieren en Kruipend Ongedierte Spray. Spuit op een afstand van ongeveer 20 centimeter over de te behandelen plek. Het middel blijft 4 tot 6 weken na bespuiting werkzaam.

Je kunt het zo gek niet bedenken, maar alles waar jij en jouw huisdier mee in aanraking zijn geweest kunnen vlooien en vlooieneitjes bevatten. Vergeet daarom ook bijvoorbeeld niet te auto of de bakfiets te reinigen en in de sprayen. 

Wanneer de klachten blijven aanhouden en het lijkt alsof alles wat je probeert weinig effect heeft, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in voor een effectieve vlooienbestrijding. Deze professionals hebben de juiste middelen en weten de plekken waar vlooien zich verstoppen.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer