04 jan 2022
Help! Wat te doen tegen zilvervisjes in bed

Zie jij ineens vanuit je ooghoek iets kleins over het matras heen schieten? Er is een kans dat dit een zilvervisje is. Insecten in bed, daar moet je toch niet aan denken! Toch komt het vaker voor dan je denkt. Slaapkamers die weinig tot geen toevoer krijgen van frisse lucht, zijn uitstekende plekken voor zilvervisjes om zich te settelen.


Hoe krijg je zilvervisjes in bed

Deze snelle, kleine en grijze insecten verblijven graag op warme en vochtige plekken. Omdat ze zo klein zijn, bewegen ze zich gemakkelijk tussen smalle kieren en naden.

Maar hoe komen ze dan in je bed terecht? In de meeste gevallen is het een toevalstreffer. Zilvervisjes klimmen via de muur omhoog en lopen over het plafond naar de andere kant van de ruimte. Het komt dan wel eens voor dat ze hun grip verliezen en in jouw bed belanden. In de andere gevallen hebben ze hun route al uitgestippeld en komen ze via de poten van het bed op je matras terecht.

Eenmaal in bed beland, komen zij erachter dat het best een fijne plek is om te verblijven. Het bed is lekker opgewarmd door jouw lichaamswarmte en daarnaast ook een beetje vochtig. Iedereen verliest nou eenmaal vocht tijdens het slapen. Met hun kleine lijfjes is het makkelijk om zich tussen lakens en dekens te verstoppen. Net als ieder ander, schrik jij vast ook wanneer je één of meerdere zilvervisjes in of rondom je bed ziet rennen. Een goed voornemen dus om je bed te beschermen tegen deze insecten en regelmatig te controleren op deze beestjes.

Is het gevaarlijk om zilvervisjes in bed te hebben?

Gevaarlijk is het gelukkig niet, hygiënisch is wel anders. Deze insecten bijten of prikken niet en dragen ook geen ziektes over op de mens. Het kan wel zorgen voor allergische reacties, zoals benauwdheid of huiduitslag. Daarnaast is je beddengoed niet altijd veilig. Zilvervisjes eten, net als motten, cellulose. Dit zit in het katoen van dekens, lakens, kussenslopen en kleding. Verstoppen zich veel zilvervisjes in jouw bed? Dan is de kans op gaatjes in jouw beddengoed erg groot!

Wat te doen tegen zilvervisjes in bed?

 1. Zorg voor een stofvrije slaapkamer. Stofzuig de kamer dagelijks en zo goed mogelijk;
 2. Plaats een aantal KB Zilvervisjesvallen in en rondom de kamer;
 3. Lucht regelmatig je matras. Klop het matras goed uit en controleer op beestjes (vooral in de naden).
 4. Was voor extra hygiëne het beddengoed op een hoge temperatuur. Hiermee dood je bacteriën, schimmels en dus ook ongenodigde beestjes;
 5. Behandel vochtige plekken in de ruimte met KB Zivervisjes Spray. Denk hierbij aan de radiator en/of kieren en naden in de muur of vloer. Spuit deze spray niét in je bed!
 6. Zet je ramen gedurende de dag op een kiertje, hierdoor kan de kamer luchten.

Hoe voorkom je zilvervisjes in bed?

Wij zeggen het wel vaker: voorkomen is beter dan genezen. Al helemaal wanneer het om beestjes in je bed gaat! Om het deze kleine insecten zo onaangenaam mogelijk te maken in de slaapkamer, zijn de volgende tips inzetbaar:

 1. Onderhoud je matras! Keer hem regelmatig om en laat hem luchten. Dit doe je door het dekbed omgeslagen aan het voeteneind te leggen en de ramen open te zetten;
 2. Zet je bed een stukje van de muur af, zodat de ruimte tussen de muur en het bed te groot is voor het zilvervisje om ‘’over te steken’’;
 3. Bedek de poten van je bed met een plakstrip. Voor veel zilvervisjes is dit de route naar een warme herberg. Hiervoor zijn de KB Vliegenvangers ook geschikt! De zilvervisjes blijven dan kleven, waardoor de route wordt onderbroken;
 4. Des te meer ventilatie in je woning of slaapkamer, des te beter. Heb je last van vochtige plekken in huis? Zet dan vochtvreters in huis;
 5. Gebruik een molton matrasbeschermer. Deze vangt het vocht op en zorgt ervoor dat vocht niet in je matras trekt.

Met deze tips & tricks houd jij je bed vrij van zilvervisjes. Want zeg nou zelf, deze beestjes horen absoluut niet thuis in bed!

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[tags]=help-wat-te-doen-tegen-zilvervisjes-in-bed

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=
26 januari 2022
Zo bestrijd je nestjes van zilvervisjes
12 januari 2022
Muisvriendelijk verjagen
4 januari 2022
Tips om in de winter ratten buiten de deur te houden