17 jan 2023

Dit is waarom je last hebt van zilvervisjes

tips

Zilvervisjes zijn kleine, geschubde, vleugelloze insecten met een zilverachtige kleur. Als je er eentje in huis ziet weet je bijna zeker dat ze niet alleen zijn. De grote vraag is natuurlijk: “Hoe komen zilvervisjes jouw huis in en waarom vinden ze het daar zo prettig?”. In dit artikel lees je waarom zilvervisjes jouw huis opzoeken.

  1. Hier komen zilvervisjes vandaan
  2. Dit is de reden dat zilvervisjes bij je blijven wonen
  3. Simpele tips tegen zilvervisjes
  4. Producten tegen zilvervisjes

Hier komen zilvervisjes vandaan

Zilvervisjes hebben een heel specifieke voorkeur voor een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad. Het kan goed zijn dat jouw huis hieraan voldoet. Zilvervisjes zijn klein en flexibel. Ze komen dan ook moeiteloos je huis binnen door zich door kleine kieren en naden te wurmen. Daarnaast kunnen zowel de zilvervisjes zelf, als hun eitjes meeliften op je tas, jas of schoenen. Wanneer je bij iemand thuis bent geweest die last heeft van deze kleine, zilveren insecten is de kans groot dat je er zelf binnenkort ook last van hebt. Dit geldt ook voor spullen die enige tijd in het huis of de opslagplaats van anderen hebben gestaan. Denk hierbij aan tweedehands meubels en kleding, maar ook via (verhuis-)dozen uit een opslagruimte kunnen zilvervisjes meeliften. 

Dit is de reden dat zilvervisjes bij je blijven wonen

Als zilvervisjes eenmaal zijn meegelift naar je huis, zorgen de omstandigheden ervoor dat ze bij je blijven wonen. Zilvervisjes zijn namelijk gek op warme, vochtige plaatsen. Hierdoor tref je ze vooral aan op of in:

  • Zolders;
  • Kelders;
  • Badkamers;
  • Slaapkamer;
  • Kruipruimten.

In bovenstaande ruimten zijn de luchtvochtigheid en ventilatie het grootste probleem. Er wordt vaak gedacht dat zilvervisjes vooral voorkomen in oude panden, met een slechte isolatie. Het tegenovergestelde is echter waar. In nieuwbouwwoningen spelen twee oorzaken een rol, die ervoor zorgen dat zilvervisjes zich thuis voelen in huis:

  • In nieuwbouwhuizen verdampt er nog veel vocht uit de vloeren en muren. Hierdoor loopt de luchtvochtigheid snel op;
  • Nieuwe woning hebben vaak een erg goede isolatie. Dit zorgt er in de warmere maanden voordat het snel warm wordt in huis en dat de temperatuur lang hoog blijft.

Bij elkaar opgeteld zorgen deze twee oorzaken ervoor dat de ideale levensomstandigheden voor zilvervisjes gecreëerd worden.

Simpele tips tegen zilvervisjes

Zilvervisjes leven het liefst in een omgevingstemperatuur van 25°C. Zolang de omstandigheden binnen de woning niet veranderen blijven deze insecten bij je wonen. Met deze simpele tips maak je jouw woning minder aangenaam voor zilvervisjes:

  • Goed ventileren;
  • Vochtvreters plaatsen;
  • Zet de verwarming niet te hoog.

Producten tegen zilvervisjes

Vind hier handige producten voor het bestrijden van zilvervisjes in jouw huis. 

1. KB Zilvervisjes Spray

Zilvervisjes verstoppen zich graag in kleine kieren, waar je moeilijk bij kan komen. Met de small spuitspriet van de KB Zilvervisjes spray bereik je zelfs de moeilijkst bereikbare plaatsen. De spray blijft vier tot zes weken werkzaam, waardoor deze ook werkt voor zilvervisjes die uit de eitjes komen.

2. KB Zilvervisjesval

Deze pesticide- en gifvrije KB Zilvervisjesval lokt zilvervisjes en zorgt vervolgens dat ze niet meer weg kunnen. Zo zorg je ervoor dat deze insecten geen schade meer kunnen aanrichten in huis en ze zich niet meer kunnen voortplanten.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

externalId=kbhomedefense-news-detail-3.1.2.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips

LEES NOG MEER TIPS

externalId=kbhomedefense-news-detail-4.1.2.1.1&filter[active]=1&filter[category]=/tips
16 juni 2023
Bedwantsen: Kleine plaaggeesten in de slaapkamer
22 mei 2023
Ratten in spouwmuur: hoe krijg je ze weg?
2 augustus 2023
Een kakkerlak mee op reis in je koffer